A
legjobb panzió az éppen akkor üres panzió, amikor Tibrommal ketten foglaltunk
ott, szobánk befűtve, a közös helységekben meleg, szabadon járhatunk-kelhetünk
az egész nagy házban, a kutya sem botlik belénk. Ha lentről felkiabálok
valamiért, senkit sem zavarok hangoskodásommal. Akkor megyek a magam készítette
reggelit elfogyasztani, amikor csak eszembe jut, azért mondjuk nem este hatkor.
A házigazdák is valahogyan puhábban, kedvesebben bánnak ilyenkor, télvíz idején
betévedt, több napra itt ragadt vendéggel, amikor máskülönben a normálisabbja
otthonról néz kifele a fejéből jéghideg tájba, örül otthona melegének, eszébe
nem jutna ide utazni túrázni a környéken. Nem állok messze az igazságtól, ha
azt mondom, hogy öt napos királynak érezhettük magunkat itt Abaújszántón az Aba
Vezér Étterem és Panzióban. Nem volt ez sehol és sehogyan sem kimondva,sem
leírva, mégis a kiszolgálás, a
szolgáltatások gazdagsága, a személyre szóló igények figyelembe vétele, a mód,
ahogyan id. S. Zoltán és ifj. S. Zoltán felénk fordultak, velünk bántak, öt
napig kényelmes rugózású hintóban érezhettük magunkat minden jóval ellátva.
Gyanítom, egy telítettebb panzióban nincs idő mindenkire egyformán odafigyelni,
mint nekünk most szerencsénkre ebben a szezonon túli időszakban, magányunkban
így koncentráltan megadatott.
Lazán érzed magad egy ilyen helyen, kicsit értetlenül, hogy más miért nem jön
mínusz tizenfokokban erre a gyönyörű vidékre. Mert a táj tényleg fantasztikus
akkor is, amikor mínuszok döngetnek, akkor is, amikor fenyők, füvek zöldjénél
nagyon több más nincs is, s amikor a csupasz ágak között minden jól látható.
Más a környék a tél jéghideg markában, párás leheletében, viharos fuvallatában.
Mintha csak magához hívna, magába akarna nyelni, azt mondaná, ha már egyszer
eljöttél errefelé hideggel, hóval, jéggel, széllel dacolva, hogy belekukkants oda
is, ahova máskor egyébként, sűrű, zöld lombozaton át nem engedlek, maradj itt
örökre megfagyva, odafagyva, jegesedve, részeként zord tájnak, jéghidegnek.
Hív, érzem vonzását a lélegzetállító tájnak, egyúttal taszítását az
időjárásnak, jövök, megyek, de nem maradok, nem ragadok le jeges sziklánál,
csúcsnál, kiszögellésnél, életveszélyes lehet.
A búcsúvacsorát az Aba Vezér Étteremben tartottuk, ahol felejthetetlen
őzpörköltet készítettek előzetes kérésünkre juhtúrós sztrapacskával.
Színhúsdarabok, barna szaft, egybesütött juhtúrós sztrapacska, a teteje
aranybarnára sülve, hogy jobban csússzék, hatalmas káposztasaláta, a
tunkoláshoz friss kenyér. Házi borokat most nem kértük, azok a házi pálinkákkal
egyetemben a kapuszomszédos Aba Vezér Panzió mintegy baráti tartozéka,
folyamatos welcome-üdvözlési italként szolgál, nekem sikerült egyszer-kétszer –
hála nekik -becsiccsentenem, virágosan jó hangulatba keverednem.
Az Aba Vezér Étterem és Panzió így kerek, ezzel a tájjal, a búcsúvacsorával,
valamint nem utolsó sorban az üzemeltetőivel, apával és fiával id. S. Zoltánnal
és ifj. S. Zoltánnal. Az idősebbnek polgármesterség volt egykor hivatása,
mellette a papír, többek között szalvéta, zsebkendő, sütőpapír gyártás a
munkája, a helyi foci istápolása pedig tevőleges hobbija, élete. A fiatalabbnál
megmaradt, öröklődött a foci szenvedély az Aba Vezér Étterem és Panzió
üzemeltetése mellett.
Központi
helyen, a piac mögött látható a masszív méregzöld fakapu a Panzió vendégeknek
bejáratul, közvetlen mellette az ugyanolyan zöld fapaletta mögött az Étterem
bújik meg, mind-mind Aba Vezér hírét öregbítendő és a Zoltánokét. Jó kiinduló
pont a környék: Boldogkőváralja, Abaújkér, Vizsoly, Regéci vár, Füzér vár,
Telkibánya, Hollóháza, Tállya, Sárospatak felderítéséhez, hogy a teljesség
igénye nélkül csupán némelyeket emeljek ki,
Utána
nem árt a fáradalmakat jó pályinkával, világos borokkal az Aba Vezér Panzióban leöblíteni.
Vigyázat, jól csúszik, én már csak tudom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése