2015. április 21., kedd

Petőfi Kiskőrösön

Kiskőrösön minden Petőfiről szól. Az új zsuptetővel ellátott, fehérre meszelt szülőháza. Tőszomszédságában a Petőfi Múzeum. A tér végében a szűlöháza felé pillantva a Petőfi Művelődési Ház. A Petőfi utcában a Petőfi Könyvtár. A Petőfi téren a Petőfi szobor. A tér - Kiskőrös megújulása keretében - amúgy még feldúltan várja, hogy kész legyen és elnyerje végleges külsejét. Ahol már megállapodott az anyag, a helyére került, ott elszórt Petőfi-idézetek olvashatóak úton-útfélen. Szerintem nem eleget, nem elég helyen. Petőfi két-négy sorosoktól tenghetne túl járda, fal, talapzat, házoldalak, ahol csak lehet hírdessék a város világhírű fiának saját versrészleteivel a hírét.
Hiszen világhírű. Amikor a Petőfi Múzeumhoz közelít a látogató, mellszobrok sokaságába botlik. Egyik sem Petőfi. Abház, bolgár, észt, kínai, lengyel, német, finn, grúz írók, költők, műfordítók bronz alakjai. Egy másodpercig tartott kitalálnom, hogy mindazok az irodalmárok vannak ehelyt megörökítve, akik Petőfi hírét vitték a világban fordításaikkal. Szép gondolat tömény megvalósítása ez a műfordítói pantheon.
A Petőfi Népe Szerkesztősége is itt munkálkodik Kiskőrösön.
Van talán Petőfi bocskora bolt is, ahol petőfis és nem petőfis lábbeliket árulnak. Biztos megtalálható errefelé Petőfi ruhabolt, benne Petőfi kigombolhatós nyakú ingjeivel, a válláról leomló, mozgását hűen követő ide-odaszálló kabátjával.
"Egyedül" talán a Bim Bam Cukrászdának nincs nevében köze Petőfihez. A katolikus és a református templom között húzódó sétányon található ez utóbbinak közvetlenül a lábánál. Belsőre nem mutat semmi különlegeset a modern, egyáltalán nem feltűnő berendezése.. Annál inkább a vaníliás krémmel töltött kardinál szelete, amely egyébként ritka portékája a cukrászdáknak. A Bim Bamban talán éppen Petőfi tiszteletére fordul elő vaníliás, epres és csokis töltelékkel. Nem csalódtam választásomban. Emlékeztem még a rég- és a közelebbi múltból (Hertz Cukrászda, Sárospatak), hogy zizzenéssel, apró ropogással adja meg magát a kardinal tojáshabos burka a harapásnak, melyet tompít, mintegy felfog és harmónikusan egészít ki a lágy - most esetemben - vaníliás krém. Petőfinek ízlett volna. Ő megkóstolta volna a csokisat is. Igaz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése