2015. április 24., péntek

Anyu, légyszi

Anyu, légyszi, vedd fel, csak egy percre, jó, aztán hagylak, csak meg akarom kérdezni, hogy vagy, voltál-e ma valahol, elmentél-e könyvtárba, hogy visszavidd a könyveket, mert napok óta felejted el, hogy könyvtárba akarsz menni, pedig imádsz olvasni és megint kifogytál a könyvekből, meg azt is meg akartam kérdezni, hogy ettél-e ma már valamit rendesen, s ha igen, akkor mit, mert tudom, hogy nincs nagyon étvágyad, igazán semmilyen ételhez sincs kedved, s csak muszájból eszel, sajnos azt is elfelejted, hogy mit ettél, pedig ez ennek előtte milyen fontos volt és mekkora örömet okozott neked, emlékszel.
Anyu, légyszi, vedd fel, mert igaz, hogy ma reggel váltunk el egymástól, mégis egy örökkévalóság óta nem hallottam a hangodat, ami néha olyan elgyötört, mintha valahonnan messziről, az élet végéről szólna, néha meg frissen cseng, mint aki itt van éppen a vonal túloldalán, szinte mellettem.
Vedd fel, anyu, légyszi, és tök mindegy milyen hangon, csak szólj bele, mondd el, hogy fáj-e vagy feszít vagy most éppen minden oké, ami persze már sosem lesz oké, csak az oké sánta árnyéka.
Anyu, légyszi, vedd fel, mert egyszerűen tudnom kell, hogy megvagy, így vagy úgy, de megvagy, és felveszed és beleszólsz, azt is mondhatod, hogy fáradt vagy, pedig egész nap otthon voltál, pihentél, csak néha keltél ki az ágyból, amikor nagyon muszáj volt, mert igazándiból már semmi sem érdekel, meg akarsz halni, elég volt az ittlétből, amikor különben is öt perccel vagy a halál előtt, tudom, tudom, hónapok óta öt perce, azt is elmesélhetnéd, hogy ki mindenki idegesít, főleg az emberi butaság mennyire, de mennyire, nincs már türelmed az emberi hülyeséghez, nem tolerálod, kevés az időd, öt perced van, mondod.
Anyu, légyszi, vedd fel, hogy beszéljünk egy kicsit, kinéztem neked estére nézni valót a német csatornákon, eldöntöd, hogy megnézed-e.
Csak csöng, csöng ez a rohadt telefon, talán nincs is otthon, pedig ilyenkor otthon szokott lenni, muszáj neki otthon lennie, hol másutt lehet, csöng, csöng, persze az a tetves üzenetrögzítő ki van kapcsolva, minek is.... halló, tessék, csattan fel anyám friss hangja a telefonban, hál' Istennek, megvagy, Panni vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése