2015. április 14., kedd

Anikó paradicsomos húsgombóca

Úgy volt, hogy ma az étterem felé sem nézek. Nem mintha elláttam volna magamat bőséges uzsonnával, ennivalóval. Kibírom, gondoltam, kibírom a napot a maradékokkal a munkahelyi hűtőből. Aztán egykor megszólalt a telefon, benne Klári hangja, bőbeszédű kérdéssel: ebéd? Kábé ennyi elég is, a hang, az ebédre hívó szó, mire azt sem tudom, eredetileg mit is akartam. Nézem a menüt: zöldbableves, paradicsomos húsgombóc főtt krumplival. Anikó zöldbablevese tudom, hogy helyből nagyon jó, ettem már belőle nem is egyszer.
Nem rémlett viszont, hogy lett volna eddig Anikó paradicsomos húsgombócával egymáshoz szerencsénk. Az biztos, hogy szerencsének kell titulálnom a mai találkozást, amely a húsgombóc részéről a paradicsom szimpatikus, csöppet sem természetellenesen piros, vöröses színében látszott kifejeződni. Kellemesen volt piros, kellően paradicsomos, édesen volt nem édes, az ízeknek olyan kombinációját érezhettem Anikó paradicsomos húsgombócában, amit a távoli gyerekkorom nyarain tapasztalhattam, s amelyeket a húgommal egykor Monoron töltöttünk együtt Idus néniéknél. Igaz, akkor sokszor játékból prüszköltünk jó nagyokat ebéd közben egymással szemben ülve, hogy paradicsom-pöttyök garmadája borítsa be arcunkat inkább, mint bendőnkbe kerüljön az étel, s amelyen jókat szórakoztunk.
Most bezzeg az utolsó csöppig hozzá kanalazom Anikó Isteni paradicsomos szószát a feldarabolt húsgombóc és főtt krumpli darabokhoz. Eszem, eszem, belefeledkezem varázslatosan piros színébe, helyenként úgy megyek neki, mint a felbőszült bika az orra előtt lengedező piros zászlónak. Azután megébredek. Hallom Klári hangját, hűűűűű, ez fantasztikus volt. Arra gondolok, hogy kár lett volna kihagynom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése