- Toros káposztát csináltam.
Mire én fülemet, farkamat
behúzom, nagy bölcsen hallgatok, pedig fogalmam sincs, mit rejthet az előkelő,
magabiztos elnevezés. Káposztát, az biztos, amit valamilyen tor kapcsán
készítenek el, mondjuk halotti torra. Ha nem esek messze az igazságtól, az csak
a zsenialitásomat bizonyítja, ha meg mégis, akkor az „írói fantáziám és
munkásságom” részét képezi.
- Toros káposztát főztem a
hétvégén – újságolta Szica.
Bugyután nézhettem rá és ezt
nem is rejtettem véka alá:
- Sajnos nem tudom, milyen
az.
- Akkor hozok neked belőle. Tudod,
én kisebb adagokra szoktam szedni, nejlon zacskókba csomagolom, úgy teszem a
mélyhűtőbe. Szerdára hozok neked – mondta ezt hétfőn.
Kedden szabin voltam és
olyannyira elfoglalt, máshol jártam fizikailag és agyilag, bevallom, a toros
káposztának se neve, se holmi képe, se Szica ígérete nem jutott eszembe.
Szerdán hajnalban a bejáratnál Szicába botlottam, akivel az udvaron
végighaladva megbeszéltük keddi élményeimet, mielőtt elváltunk volna, azt mondja:
- Hoztam neked valamit. Toros
káposztát. Tedd a mélyhűtőbe, ha nem most eszed meg.
Beledobbant a szívem, hát nem
felejtette el, ugyanakkor kellemesen lepődtem meg rajta.
Este otthon aztán
felmelegítettem a ránézésre kettőnél több személyre való adagot. Paprikás
káposzta bő húskockákkal, lével, szalonnával és úgy ízesítve, hogy próbálkozhatom,
míg élek, ki nem találom. Szica fantasztikus toros káposztájával egy újabb
rejtélyes, elsöprő, felderítésre váró ízvilág költözött asztalunkra. Són,
paprikán kívül lehetett benne bors is, mert enyhén hajlott a csípősségre, éppen
annyira, hogy ne tudd eldönteni:
- Ez most csípős vagy nem
csípős?
Maga Hamlet is bajban lett
volna e fajsúlyos, élet-halált eldöntő kérdés megválaszolásával, amikor is
Szica toros káposztájából való falatot forgatta a szájában. Egy Hamlet azonban minden
bizonnyal megtalálta volna végül a megoldást, csak Shakespeare felejtette el
megírni.
Észrevettem valamilyen zöld
fűszert is a toros káposztában, amiről szintén nem tudtam, hogy mi lehet.
Kérdezem Tibort:
- Hogy ízlik Szica toros
káposztája?
- Nem az esetem – mondja teli
szájjal.
Már nem is csalódom életem
harminc éve jelenlegi párjában, akinek szinte soha semmi nem ízlik annyira,
hogy azt azonnal meg is dicsérje, azonban secc perc alatt helyére rázódik a
világ rendje, amikor saját tányérja után az enyémet is úgy nyalja tisztára,
hogy már mosogatni sem kell.
- Szica, mondd, ha Péknét
csülök módra, vagy hogy is van, Csülköt Pékné módra nem ismerem, ugye abból is
hozol nekem, ha csinálsz?
"Pannika!
Köszi a dicséretet, de hát ez még nem az igazi toros káposzta.
Ez Szabolcsban disznó vágáskor készül, az az igazi, amikor minden bele való a frissen levágott disznóságból készül.
Egészségetekre!
Hozzávalók:
Szalonna, husi, Savanyú káposzta,
Fűszerek: vöröshagyma, só, bors, delikát, majoranna, pirospaprika, és sok-sok türelem, amíg elkészül.
Puszi: Szica"
Köszi a dicséretet, de hát ez még nem az igazi toros káposzta.
Ez Szabolcsban disznó vágáskor készül, az az igazi, amikor minden bele való a frissen levágott disznóságból készül.
Egészségetekre!
Hozzávalók:
Szalonna, husi, Savanyú káposzta,
Fűszerek: vöröshagyma, só, bors, delikát, majoranna, pirospaprika, és sok-sok türelem, amíg elkészül.
Puszi: Szica"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése