A hal neve: ponty
Amikor anyámnál tegnap a karalábé levest kanalaztam, még nem tudtam, hogy pontyot
fogok elektromos késsel trancsírozni. Amikor a tökfőzeléket melegítettem, már
tudtam, hogy elmarad a csütörtökönként szokásos rántott hal, melynek neve
anyámnál többnyire: ponty. Nem bírtam nem észrevenni a mosogatóban terpeszkedő
fej nélküli (lovast?, sicc!) hatalmas pontytörzset. Anyám kilátásba is helyezte, hogy mindjárt neki fog a ponty feldarabolásához. Épphogy lenyeltem az
utolsó falatot, mire előszedte az elektromos fűrészkést, a műanyag
vágódeszkát, és indult a mandula: lassan, lassan, még ennél is lassabban hatolt
bele a kés a pontyba mindaddig, amíg az erős csontba bele nem ütközött. Hárman
anyámmal meg a fűrészkéssel is kevesek voltunk a pontycsont átfűrészeléséhez.
Anyám az egyetlen lehetséges modern módszert alkalmazta a probléma
feloldásához, amikor egy széles pengéjű kést kalapáccsal ütögetve vágott
keskeny ösvényt a csonton át a deszkáig.
Ezen a fáradságos, kreatív úton-módon jutottunk - írd és mondd - két
étkezésre való tizenkét vékonyka pontyszelethez. Nagyon fűszerezni sem kell majd,
mert anyám már jócskán előfűszerezte az egyik ujjából ömlő vérerecskével,
amikor a fűrészkés előbb az ujját vágta meg a hal helyett.
E rántott ponty próbája jövő csütörtökön lesz, ha megesszük.
(
2012. november 9., pénteken a csütörtökről)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése