Nem
kétlem, hogy lehet a zöldborsólevest az Anikóénál jobban, erőteljesebben,
mondhatni markánsabban is fűszerezni. Megkockáztatom, lehet az övénél még
jobban édesíteni. Egyet nem lehet viszont, nála jobban úgy megfőzni, hogy egy
cégnél a nagy többségnek, majdnem mindenkinek szinte egyhangúan az legyen az
érzése, hogy mennyire finom volt. Az is úgy érzi, aki különben gazdagabban
fűszerezné, jobban sózná, borsózná, vagy éppenséggel több cukorral édesítené.
Anikó
zöldborsólevese a leveseknek azon fajtájához tartozik, amelyet mindenki
szívesen kanalaz. Talán azért, mert elég borsó van benne és sárga- meg
fehérrépa. Nokedliből sem látszik hiányozni. Kellemesen és kiegyensúlyozottan van
berántva vagy tejföllel behabarva. Még petrezselyem levélkék is úsznak a
felszínén. Úgy lehet elkészítve, ahogy a Nagy Könyvben van a zöldborsóleves a
levesek között megírva, pluszban egy kis szívvel-lélekkel gazdagítva.
Egyik
teli kanál zöldborsólevessel a szájba, majd üresen ki, megint telivel be, utána
üresen ki, csak eszi, eszi az ember a zöldborsólevest, amely a meleg és a forró
határmezsgyéjén egyensúlyozik a hőmérsékletét tekintve. Nem égeti sem az ajkat,
sem a nyelvet, éppen olyan, amilyennek egy valamicskét is magára adó zöldborsólevesnek
lennie kell. És amikor az ember végig eszi, a legutolsó kanálcsapással is
kikanalazza az utolsó utáni csöppet is a leveses tányérjából, akkor fogja el az
embert egyrészt a kitűnően elkészített zöldborsóleves elfogyasztását követő
öröm, másrészt az afeletti fájdalmas veszteség érzete, hogy immáron egyetlen
csöppel sincs több Anikó zöldborsóleveséből.
Nincs
mit tenni, várni kell a következő zöldborsólevesre, az Anikóéra.
2013.
június 6., csütörtök
Nem
tudom, hogy örüljek-e vagy sem annak, hogy ilyen gyorsan végem van. Akkor a
legjobb, amikor még félkész vagyok, összeálltam már, látom ki mindenkivel
kerültem egy levesbe, elég a hely a lábosban mindannyiunknak, zöldeknek, sárgáknak,
fehéreknek. Úszkálunk a víz adta tág térben. Fejünket éri só, bors, egyéb
fűszer, nem is tudom, mi minden. Közénk fér még a nokedli is, pedig nincsenek
kevesen. A legvégén a szakácsnő, ha jól tudom, Anikónak hívják, még
petrezselyemmel is megszór bennünket. Mire kész vagyok, totálisan kész, a nagy
leveses tározóban állok, várom soromat. Kitüntetett a szerepem, én vagyok az
első fogás. Meleg és a forró között lebeg a hőmérsékletem, éppen hogy nem
égetem meg az emberek száját, nyelvét. Így talán nem tudnak olyan gyorsan
lenyelni, kénytelenek meg-megállni, kicsit várni, míg lehűlök, közben egymással
is beszélgetnek.
Úgy
látom, hogy finom lehetek, mert nem győzök a kanálra kerülni, aztán le a
bendőbe, megint a kanálra és ismét le, nem mondom, hogy kellemetes volna ez a
lefelé a sötétbe, akár egy meleg katlanba való rendszeres zuhanás.
Egyszer
csak elfogyok a tányérból, hiába keresnek-kaparnak a kanállal, hűlt helyemet
találják. Tényleg nem tudom, hogy örüljek-e vagy sem annak, hogy ilyen gyorsan
végem lett. Egy biztos, tegnap voltam és még leszek.
Nincs
mit tenni, várni kell egy ideig rám, az Anikóéra.
2013.
június 7., péntek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése