- -
Te mit írnál
egy kacsacombos kajáról, ami csúcs volt?
- -
Hát,
hogy kicserélném az én combommal, ha valaki arról is írna.
- -
Jó,
ezt az ötletet átveszem és belefésülöm, köszi. És még?
- -
Tőlem,
tudatlan libától kérdezed a kacsacombot?
Elnevettem
magam, amint elképzeltem, hogy egy tudatlan liba kacsacombbal álmodik, meg barátnőm
sült lábát egy kannibál tányérján. Egyébként való igaz, utoljára a legtöbbet talán
Marlene Dietrich legendás lábáról, combjáról hallottam, olvastam, amelyre egy
amerikai biztosító társaság hatalmas összegű biztosítást kötött, arra az
esetre, ha netán valami baja esne. Azelőtt és azóta viszont sokkal több szó
esik a libának vagy a kacsának a combjáról, mint olyan szezonális ételről,
amely nagyon ritkán totyog, kacsázik be liba- vagy kacsalábain a sütőbe, onnan
meg a tányérunkra.
Ezen
a kedden a kollégák többsége a sült csirkecombot választotta a csirke, kacsa lehetőségek
közül. Talán mert a járt utat nem akarta elhagyni a járatlanért. Az ismerős,
fehérebb színű, megszokott ízű csirkecombot még elrontani sem lehet, nem így a
barnás színű, rostos, száraz kacsacomb esetében, amely amúgy is bizonytalan és ritka
vendég a háznál.
Anikó
kacsacombja pedig pont olyan volt, amilyennek kósza emlékeimben ez az étel élt
és lennie kellett. Ropogósan piros-barnásra sült a bőre, omlósan puha volt a
húsa, nem kirívóan, éppen annyira megfelelően volt fűszerezve, sózva, borsozva,
fokhagymázva, hogy isteni szaftot eredményezzen és a tört krumplival fel
lehessen tunkolni. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a szaft és tunkolása már
önmagában is elegendő étkezés, benne az ízek élvezetéhez, s hogy merő
véletlenségből még egy darab hús is kíséri, az csak a szerencsés és örömteli ráadás.
Anikó
kacsacombjának elfogyasztása után elégedett gyomrom azon merengett jólesőn
emésztve, egyre inkább elpilledve, hogy vajon mikor lesz a következő Anikó
kacsacombja? Egy évet kell-e rá várnom, vagy kisüthetem, hogyan kell megsütni
és süssem meg magam. És mindez nem kacsa.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése