2015. augusztus 30., vasárnap

Anikó Óvári szelete

Ha Óvári szelet szerepel az étlapon, akkor biztos lehetek benne, hogy egy nyughatatlan, fantáziadús illető álhatatosságának köszönhetem az ételt. Ugyanez az illető vette a fáradságot és elkészítette. A fáradságon kívül amúgy sertéskaraj, gomba, sonka, sajt szükségeltetik hozzá. Oldalról jól látszik minden rétege, felülről nézve egy méretes sárga sajt borít be egy pufi csomagot, minek láttán biztos lehetek, hogy egyetlen jól megrakott Óvári szelettel tört krumpli és uborka saláta kíséretében jól lakom. Nem elég, hogy laktató, de az összetevők gazdagsága folytán fantasztikusan finom is az így összeállt étel. 
Anikó Óvári szelete talán a húson fekvő rétegeket koronázó Óvári sajtról kaphatta a nevét. Vagy mert Óvárról származik. Esetleg Mosonmagyar- párjáról. De az is lehet, hogy egykoron Óvári Lajos, a Négy évszak főszakácsa készítette el először az ételt, s a neve benne ragadt a húsos, gombás, sonkás, sajtos rétegekben. Anikónak semmi más dolga nem akadt, mint nekigyürkőzni, elkészíteni, feltálalni az ételt, hogy öregbítse az Óvári szelet hírnevét a kőbányai aszfalton, származzék az étel a sajttól, Óvárról, Lajos főszakácstól. Szinte mindegy is, mert Anikó Óvárija - a kulináriatörténet részemről széleskörű és több mint szakszerű ismerete ellenére is - fényesen sikerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése