2015. szeptember 28., hétfő

Sándor Erzsi: Luda néni

A Sándor ezt a születésnapi köszöntőt tegnap írta. Épp csak annyi szót, mondatot használt, amennyire szükség volt, hogy minden benne legyen összefogottan és üljön. Valahogy így kellene fölköszönteni valakit. Ő tudja. Én meg nem. Ettől szép.

"Luda néni gyakorta megemlékszik november 7-ről, mert a cárválasztó bojár családból származó apja és a laborasszisztens anyja, sosem találkoztak volna, ha nem dördülnek el az Auróra ágyúi. A papát aztán a Tuhacsevszkij perben letartóztatták, de mert kísérletező tudós volt, a börtönben a néhány életben hagyottal együtt fegyvereket fejleszthetett, jóval a háború után szabadult. Luda néni a mamája hamvait a kis ridiküljében hozta haza Moszkvából, hogy mellette legyen egy virágcserépben. Állatidomárnak készült és magyar irodalomtörténész lett, Németh LÁszló szakértő, mert nem vették fel angol szakra. Gyakran járt férjhez, végülis Józsi özvegye lett, aki - még életében - saját elveihez hűségesen nem találta a helyét. De mindenki szerencséjére varsói nagykövetként hagyta, hogy Luda néni irányítsa a követséget, aki angolul, franciául, lengyelül beszélt. 80 évesen német középfokú vizsgát is tett, mert szórakoztatja a tanulás. Tanít is. Az én gyerekeim tőle tanultak viselkedni, késsel-villával enni. Csak rajtam nem fogott a nevelése, én káromkodhatok a jelenlétében és beleehetek a fazekába. Olyankor elfordul. Ma 84 éves. Az én orosz anyám."


"UPDATE - ma kettővel több, és egy csodával határos felépüléssel. Amikor tavaly novemberben bekerült a kórházba azt írta le róla a főorvos, hogy "a beteg dezorientált, de tud róla." Most egy kis rehabili Csepelen. Reggelente kinyittatja a tornatermet mert egyedül is tornázik. Stefi meg kölcsönkutyaként a legjobb kezekben.Közben futballszakértői figyelmeztetést kaptam, mert elfeledkeztem arról a fontos tényről, h Luda elkötelezett Bayern München szurkoló, a kezében tartott ebbel rendszeresen az utcai sportkocsmában nézik a meccseket, abszolút képben van a játékosokat illetően és bármikor adna taktikai tanácsokat is. Egyébként igény szerinti nyelven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése