2014. április 7., hétfő

Lovak és emberek

Teljesen fölösleges leírnom rövid lenyomatát egy izlandi filmnek, amely a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében került ma vetítésre és egyáltalán nem biztos, hogy bekerül a magyar mozikba. Csak azért teszem meg, mert nagyon tetszett, megérintett és hatott rám és feldobott, pedig nem az a fajta történet, amelyet amúgy annyira szeretünk a Mackóval, sem nem romantikus, sem nem vígjáték.
Nem tudom, mi ütött belém, hogy nem az előre megbeszélt francia romantikus filmet, hanem éppen az Of horses and men/Lovak és emberek totálisan ismeretlen filmet választottam a Mackótól kapott születésnapi ajándékomul. Egészen a film kezdetéig bizonytalan voltam választásom helyességét illetően. Mackó is rátett egy lapáttal, amikor elképesztőnek találta döntésemet.
- A te születésnapod, azt nézzük meg, amit te akarsz. Különben is tök mindegy, milyen a film, emlékszünk még a Hervadó virágokra, meg A férfira, aki ott sem volt, és A hó hatalmára, egytől egyig hatalmas fiaskók voltak, azokat is te találtad meg az akkori kínálatból, és csak arra voltak jók, hogy röhögjünk kínunkban a lagymatag történeteken, és afféle mementónak maradjanak fenn, hogy újra tudjunk nevetni, bármennyiszer is jussanak az eszünkbe.
Mackó szerint ezt a sort volt hivatott gazdagítani a Lovak és emberek izlandi film.
- Nem baj, az egészben az a legjobb, hogy együtt vagyunk - zárta le a gondolatsort Mackó.
- Figyelj, nem láttál még izlandi filmet, én sem, és nem valószínű, hogy valaha is eljutunk arra a tájékra nyaralni. Látsz majd lovakat, embereket, feltehetőleg gyönyörű szép izlandi tájat a filmben, s akkor már megérte azt a másfél órát az életedből - mondtam mintegy védekezésül.
Néhány laza és egymással összefonódó történet lovakkal és emberekkel, amelyekben hol a ló, hol az ember húzza a rövidebbet a ridegnek, kopárnak látszó göröngyös, sziklás izlandi hegyes, dimbes-dombos, ám valójában lélegzetállítóan szép izlandi tájban. Az emberek mellett érteni véljük a lovak gondolatait, érzéseit, hála a nagy totáloknak, együtt érzünk és élünk a lovakkal. A szinte mindenkor ritmusos, a lovak patáinak csattogásával, dobogásával egybecsengő zene csak aláhúzza ezt a nagy közös érzést.
Gyönyörű lovak, számunkra ismeretlen színészek megkapó és egyszerű játéka, fantasztikus tájak, történettel, mozgásokkal egybe csengő zene - telitalálat ez a film Izlandról, mindenkinek melegen ajánlom.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése