2013. augusztus 2., péntek

Majonéz

A majonéznél alig van egyszerűbb a világon. Kell hozzá tejföl, tojás, só, bors, pirospaprika, mustár, cukor, citrom és olaj. Mindegyikből valamennyi. Együtt adják ki a hamisítatlan majonéz ízt, amely van hogy kicsit mustárosabb, kicsit savanykásabb, vagy édeskésebb, mikor melyik alkotórészből fogott vastagabban az ember kanala. Egy biztos: fontos mindegyikük jelenléte. A majonéz íze, állaga a bele adagolt hozzávalók kényes, ill. éppenséggel szabad egyensúlyából áll össze.
Miközben a kis kézi mixerem hiányában az elektromos kézi keverővel kevertem össze az összetevőket egy vájlingban, hogy a végeredmény ne csak majonézre emlékeztessen, hanem az is legyen, arra gondoltam nem kis csavarással, hogy valami hasonló dolog történhet az együttműködés, az összefogás terén a politika számomra kedvesebb oldalán, az ellenzékin.
A tíz összetevőnél ugyan most jóval több van és az arányérzékkel is sajnos bajok vannak. A pirospaprika például sokkal többnek gondolja magát, mint ami. Azt hiszi, hogy egyedül is kiadja az egészet, és magához ragadhatja az irányitást. A tejfől mennyiségileg ugyan jelentős lehet, de valljuk be, kicsit szétesett, és hófehér múltja is már jócskán megkopott. Az újonnan feltűnt kicsi bors azt gondolja magáról, hogy majd ő lesz az egész összefogás sava-borsa, kovásza. A só okos, elméleti rész, amennyire javíthat, annyit ronthat is a végeredményen. Az egyéb kisebb, önálló alkotóelemek hol édesek, hol savanyúak, olykor meg keserűek, ember legyen a talpán, aki ebben az ellenzéki kohóban kiismeri magát.
Talán az olaj hibádzik, az egyetértés, az együttműködés olajozottsága. Csikorognak, nyikorognak a kerekek, kényszeredetten hajlik a fogazat, pedig a tojással semmi baj, lett légyen lágy, kemény, tükör vagy omlett, mindenképpen finom és az óhajtott változást jelenti.
Amikor a majonézt kevertem, jócskán adtam bele mindenből és mindenesetre tudtam, mit akarok: majonézt. 
Pedig a majonéznél alig van egyszerűbb a világon. Ez egyszer már nekünk is sikerülhetne!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése