2013. január 9., szerda

Barlangfürdő Mesteriben

Ha szokványos barlangot keresel, amely a föld alatt helyezkedik el, zegzúgos, folyosói, járatai vannak, akkor a Barlangfürdő Mesteriben nem az a hely. Mesteriben a Barlangfürdő föld  fölötti, boltíves, csarnokszerű építmény, amelyet kívülről két oldalt teljes hosszában azonmód frissiben földhalmokkal támasztottak meg. Statikailag van erre szükség, állítja az ehhez is értő férjem. A maradék két rövid oldal nyitott - plafontól földig teli ablakosan, ajtósan - a világra. Az egyterű fürdőben egyetlen medence tölti ki majdnem teljesen a rendelkezésre álló helyet. Ha a Barlangfürdő Mesteriben történetesen templom volna, mint ahogy nem az, akkor három hajósnak neveznék az épület belső kialakítási formáját. A főhajóban nyugszik nyújtott ellipszis alakban a medence. Az ellipszisben félkör alakú szelvények, amelyek a vízben ellazulni vágyók diszkrét elkülönülését szolgálják. Ízléses, kellemes kék négyféle árnyalatú csempe borítja a belső teret. A medence körüli pihenős részen narancs és zöld székek, nyugágyak. A falakon akváriumokat imitáló, üveggel borított falbemélyedések, amelyekben az egyiken a kék és a zöld árnyalatai, míg az átellenes oldalon a narancs és a rozsda színei dominálnak szemet nyugtatóan, egyszersmind gyönyörködtetően. Közvetlen fény nem éri a szemet. Felül körbe a falakon a boltíves mennyezettel való találkozásnál ugyanaz a kékes színű szelíd fény világít, mint amelyikkel a középső hajó három kupolájában a szellőző nyitó automatikáját világítják meg.
A Barlangfürdő – télvíz idején is – üzemelő medencéje Sárvár-Celldömölk-Mesteri háromszögében a legdélebbi Mesteriben, egy kiépülő félben lévő fürdő területén található. Két kültéri medence már megépült, a Barlangfürdővel így háromra bővült a medencék száma. A teret rendezik, fásítanak, földet terítenek, egyengetnek. Tisztálkodó, öltöző helyiségeket építenek, kempingezésre alkalmas területet alakítanak ki. Munkagépek, földhalmok, tuják mindenütt az évszakhoz illőn nedves, latyakos földön, amely - ha az időjárás úgy hozza - megszikkad és hó is fedi.
Míg kint mínuszokban fürdik a változó, alakuló táj, addig bent a Barlangfürdőben a földből 70 fokosan feltörő gyógyvizet hűtik 36 fokosra vissza, hogy kellemesen élvezhető legyen.
Hihetetlen, de az ár-érték arány is megfelelő: most éppen félezer forintos belépő áron két kerek órán lehet a gyógyvízben ellazulni, lanyhulni, pihenni a Barlangfürdőben a narancs-rozsda, ill. a kék-zöld színekben pompázó fali akváriumképeket nézve, vagy az ablakon túli tájban gyönyörködve.
Annyira jól éreztük magunkat, hogy kétszer is eljöttünk Mesteribe a Barlangfürdőbe fürödni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése