2013. május 12., vasárnap

Hat hét, hat tánc, két óra

Aggódtam, hogy anyám el tud-e jönni velem a hetekkel ezelőtt beharangozott Hat hét, hat tánc kamaradarabra Vári Évával és Kulka Jánossal a Tháliába. Minden aggodalmam egyszerre szállt el, amikor megkérdezte:
- És akkor mikor jössz értem?
Leghátul ültünk a zsöllye tizennegyedik sorában, annak is a bal oldali legszélén. Látni jól lehetett, hallani viszont nem mindig. Anyámig például mindössze egy mondat jutott el, amikor a Vári Éva kijelenti a Kulkának, hogy
- Joga van az otthonában olyan idősnek érezni magát, amennyinek csak akarja.
Erre persze nevetés a válasz, ahogy annyi minden egyéb beszólásra, megjegyzésre.
- Jól látsz? - kérdezem anyámtól.
Amire persze helyesel, de a jól hallasz-t nem jut már az eszembe megkérdezni.
Így ő az egészből csak azt érthette meg, hogy a hat hét alatt megtanult, eltáncolt, átbeszélgetett táncok alatt az idős, hetven körüli, táncot időtöltésből tanulni vágyó Vári Éva és a fiatal, harmincas  tánciskolai tanár, Kulka János között a bizalmatlanság, a gátak, a talán több generációnyi korkülönbség dacára, miként alakul ki egy mély, feltehetőleg egy életre szóló barátság. Nem a Swing, nem a Tangó, nem a Bécsi keringő, nem a Foxtrott, nem a Cha-cha-cha és nem a Disco tánc a lényeges, hiszen ezeket az idős hölgy már mind-mind tudja egy bizonyos fokon, és a táncokból ízelítőket mutatnak be csupán, hanem maga a bizalmatlanság lebontásának, lebontódásának, felszívódásának a folyamata, amelynek a vége egy katarzisba hajló, valóban felemelő, jó érzést kölcsönző barátság, amelyet Vári Éva - Kulka János duettje átéléssel, hihetően, hitelesen és emlékezetesen közvetít. Az előadás közben a maga természetességével úszik föl emlékezetemben a nagyon régmúltból a Maude és Harold hasonló története Tolnai Klárival és Gyabronka Józseffel a főszerepekben.
Anyám a végén röviden és tömören összegzi az előadást:
- Ugyan semmit sem hallottam, de mindent értettem, és nekem a Maude és Harold jutott róluk az eszembe. Neked is?
Az előadást mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani a hatodik-nyolcadik sor környékén, akkor és ott, ahol adják, most nagyon ritkán és a Tháliában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése