Annele nagymamám élete vége felé azt mondogatta, hogy nincs
idő silány dolgokat enni, nekem már csak a legjobb jár, ezért járok a Zserbóba.
Amit persze Gerbeud-nak kell írni, de kimondva ez nagyon nem látszik. Beült oda
Elza testvérével, meg egy-egy baráti házaspárral, sütit rendeltek és kávét az
elmaradhatatlan kísérő vízzel. Órákat tudtak ott eltölteni beszélgetésben,
sütit harapdálva, kávét hörpingetve, megadták, mi kell: maguknak és a minőségnek.
Nekem is járna a Zserbó, de ha a Zserbó nem is, Picúr palóclevese
mindenképpen. Bár azzal a kísérő szöveggel kaptam meg tőle, hogy ha nem ízlik,
nyugodtan dobd ki. Kiöntöttem a dobozból a mélytányérba. Inkább fehérlett, mint
vöröslött, a tejföl vagy a tejszín győzedelmeskedni látszott a piros paprika
fölött. Tele volt rakva zöldbabbal, vörösrépával, csirkemell darabokkal. Az íze
pedig mennyeien savanykás volt, paprikával, tejföllel keveredve.
Még mondtam is magamban, le kellene fényképeznem, hogy
megörökíthessem magamnak vagy az utókornak a palóclevest, hogy fennmaradjon a
nap, amikor a Picurtól kaptam kóstolóul. Aztán győzött valamiféle hamis
illedelem, mégsem fogok levest fényképezgetni, egy gyomorban gyorsan oldódó, múló
műfajt. Aztán persze bántam, mint a kutya, aki kilencet kölykezett.
Mert mondhatom, hogy június vége felé egy munkahelyen én még
ilyen finom palóclevest nem ettem. Még csak nem is voltam fáradt és
kizsigerelt, agyilag sem voltam zokni, meg a szemüvegem sem zavart a látásban,
és kellően éhes voltam ahhoz, hogy felfogjam Picúr palóclevesének finomságát. Hüledeztem
is közben rendesen, hogyan is illethette olyan lekezelően levesét akkor, amikor
remekbe szabottat alkotott.
Hogy tudtán kívül-e? Azt már nem tudom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése