2012. április 10., kedd

Pándi meggy

Kakasdon  az Anna Cukrászdában isteni a Házi krémes. Ezt onnan tudom, hogy Húsvét vasárnapján útközben megálltunk fagyit enni. A fagyiból lett aztán a Házi krémes, amikor megláttam az üveges hűtő pultban  a sima és a franciakrémes társai között. A sima krémesek próbálgatási időszakán már túljutottam, a franciát pedig gyakran nem választom, túl édesnek tartom ugyanis. A Házi krémes kitűnik a többi közül, mert alacsonyabb, hosszúkásabb is a sima krémesnél. Az íze viszont annál finomabb, egyedibb, az adott cukrászdára jellemző. A kakasdi Anna Cukrászda Házi krémesének a krémje valami utolérhetetlen természetességgel oszlik szét a szájban, ízében ismételhetetlen, azt az érzést hagyja maga után, hogy még… még…még… A krémes teteje meg az alja mintegy aládolgozik a krémnek, mellékszereplőként udvariasan, feltűnés nélkül húzódik hátra, teret engedve a krém elsődleges szerepének. Úgy érzem, s emiatt rosszallóan is csóválom a fejem, hogy túlságosan is hamar ér véget a krémes. Nincs merszem újabbat venni, hiszen akkor egyszerre talán soknak is tűnhet, elrontaná ezt a nem mindennapi, kellemes összérzetet, ami az egyetlen Házi krémes nyomán támadt.
- Isteni a Házi krémesük – jegyzem meg az eladónak, amikor visszaadom a tányért a pultnál.
           - Akkor még nem is evett a legjobb süteményünkből, ami nekem a kedvencem – veti közbe hátulról feltehetőleg a tulajdonosnő.
            -  És melyik volna az? – kérdezem inkább kíváncsiságomtól vezérelve, mint az éhségtől.
            -  Ez az és Pándi meggytortának hívjuk– emeli elő a tányért kétféle tortával, amelyen az egyik a kakaós piskótába kívül-belül rózsaszín krémmel töltött torta, a krém között gyakori meggy látható és a rózsaszín máz tetején egész, ezek szerint Pándi meggyszemek ülnek.
            -  Isteni a piskótája, de a krémje, az valami fantasztikus. Képzelje, ez a tortánk lett az Év Tortája a múlt évben.
Felváltva nézegetem a tortát és Tibort.
            -  Vigyünk belőle két szeletet? – kérdezem óvatosan.
            -  Mennyibe kerül?
            -  Háromszázharminc forint. Hát nem adják ingyen – állapítom meg.
            -  Ma már nagyon kevés süteményt talál ennél sokkal olcsóbban – mondja a tulaj.
Az Év Tortája Pándi meggy nélkül megyünk tovább, bennem jólesőn a Házi krémessel és a Pándi meggytorta valamikori ígéretével.
Visszaúton másnap ismét betérünk Kakasdon az Anna Cukrászdába. Titkon remélem, hogy most már ehetek a Pándi meggytortából. Sajnálatomra, hűlt helyét találom a hűtő pultban. Visszaemlékezem a tulajdonosnő intelmére, aki figyelmeztetett, hogy nagyon ritkán kapható, akkor éljek vele, amikor éppen van. Észreveszem viszont a Hatlaposat, amelyről rögtön eszembe jut anyám Tort Napoleonja. Veszek belőle egyet kipróbálásra. A kakasdi Anna Cukrászda Hatlaposának az alap színe barna-fehér rétegek váltakozásából tevődik össze. A krémje mintha kakaós, míg a tésztalapok fehérek lennének. Ámulat, hogy mennyire elveszik a számban és bizony ki tudja hányadik falat után még mindig és csak vakon tapogatózom az íze után. Nem tudnám leírni, bármennyire is szeretném, azt viszont bizton állíthatom: felejthetetlen. Hogy valamennyire összecsengjen anyám Tort Napoleonjával, azért javasolnám az Anna Cukrászdának Kakasdon inkább vanília krémmel tölteni, hogy ne csak külalakilag, hanem tartalmilag is emlékeztessen rá, ha már megegyezni vele a maga tökéletességében valószínűleg sosem fog tudni, bár tudjuk, hogy a remény hal meg utoljára.

Pándy meggy – egy cím az internetről
Ismeretlen származású, valószínűleg magyar fajta. Hazánkban a hetvenes évekig fő fajta volt. A magyar meggytermesztés e fajtának köszönheti hírnevét. A szomszédos országokban, továbbá Németországban és Bulgáriában is ismerik. Ma már csak a minősített klónjai telepíthetők. Június harmadik dekádjában és július elején érik, a klónok érési sorrendje: 'Pándy 48', Pándy Bb 119'. Pándy 279'. Hazai friss fogyasztásra, exportra, konzerv- és hűtőipari feldolgozásra egyaránt nagyon kedvelt.
Gyümölcse nagy vagy igen nagy (6-8 g), vállas gömb alakú, bordópiros színű. Húsa félkemény, bő levű, íze savas- édes, jellegzetes zamattal. Kocsánya középhosszú vagy hosszú, gyakori a pálhalevél.
Középerős ('Bb. 119'), illetve erős (Pándy 48' és 279') növekedésű, ágrendszere feltörő, idősebb korban kissé lehajló, koronája sátor alakú, elsűrűsödésre és felkopaszodásra (un. ostorosodásra) hajlamos.
Az üzemi tapasztalatok szerint csak gyenge vagy jó évjáratban esetleg közepes termőképességű. Virágzáskor monília fertőzésre fogékony.
A jelenlegi minősített fajta szortiment egyetlen ön meddő fajtája, s pollenje is részben steril, ezért ön meddő pollenadóból legalább kettővel kell társítani.
A minősített klónok virágzási sorrendje azonos az érési sorrenddel.
Mindhárom szelektált klón kézi szedésre és gépi betakarításra is alkalmas. Termőkorban rendszeres ritkító metszést igényelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése