2011. február 4., péntek

Egy kis időjárásjelentés

- A Szevan-tóról mi jut eszedbe?
Ishan, ami oroszul forell, magyarul pisztráng.
- Mert pisztráng van benne?
Rengeteg.
- Pisztrángos tó és kék színű. Nekem a Szevan-tóról varázslatos kéksége jut eszembe.
Tök mindegy, de rohadt hideg a vize.
- Fürdésre nem éppen alkalmas.
Iszonyúan hideg és nagyon sok pisztráng van benne, amit persze halásszák. Szevan-tó partján vannak különféle éttermek, ahol a pisztrángot feldolgozzák, felszolgálják.
- Más. Türkmenisztánban milyen volt az időjárás?
A nyár nagyon meleg volt, ami abban nyilvánult meg, hogy az árnyékban 48-50 fok körül lehetett délben. Amúgy a nyári átlaghőmérséklet 40-42 fok között van. Nyáron estéig akár húsz fokot eshet a hőmérséklet, így 20-22-28 fokra is lehűlhet a hőmérséklet.
- Azért ez elég nagy hőmérsékletkülönbség egy napon belül. A sivatagra jellemző, hogy nappal forróság van és éjszaka sokkal hűvösebb.
Így van, de a 28 fok, az így is elég meleg. Télen meg nulla fok volt a leghidegebb hőmérséklet és nappal tizenhat fokra is fölkúszott a hőmérő higanyszála. Ne felejtsük el, hogy homoksivatagban vagyunk, amelynek a kellős közepén van egy oázis, amely az én városom. Ez az én Ashabad városom. És nem Ashabad az egyetlen oázis, hanem ott van a Mari, a Tasauz, Krasznovodszk, egypár város Türkmenisztánon belül, amelyek oázisként működnek a sivatagban. Egyébként a fekete homokos Kara-Kum kellős közepén vagyunk. Mellette terül el a Kizil-Kum sivatag a maga vörös homokjával, amely Tadzsikisztán, Kirgizisztán része.
- És hó? Éltél meg havat Türkmenisztánban?
Egyszer volt, és az akkora eseménynek számított, hogy mindenki igyekezett lefényképezni (nevetek), de lehet, hogy mióta nem élek ott, azóta ötvenszer is esett a hó, fogalmam sincs, nagyon régóta nem tudom, mi a helyzet.
- És Örményország milyen hőmérsékletileg?
Nem tudom pontosan, de mintha nyáron meleg és télen hideg lenne. Azt hiszem, hogy ott négy évszak van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése