2012. március 3., szombat

István újra

István ott van a kis boltjában a Hollán Ernő utca valahányban, ki tudja, még meddig. Épphogy nullszaldós az üzlete, meséli, de már nem először fordult elő az utóbbi időben, hogy mínuszba ment át, és ilyenkor a saját zsebébe nyúl mélyebben, hogy a számláit, tartozásait fizetni tudja. Nincsen hivatalos hitele, svájci, eurós alapon semmilyen sem, de a CD készletfrissítését egyre gyakrabban kénytelen olyanoknál eszközölni, akik hajlandóak hitelezni, a pénzükre várni.
- Nem jó ez így - feszeng -, nem ehhez vagyok hozzá szokva, no meg mindig is meg tudtam a saját lábamon állni.
Kicsorog a zene az üzleten hallhatóan - mindig szól valami a háttérben kedvcsinálónak vagy az István soros kedvencei közül -, és a maga fizikai valójában, annyi a CD, nekem legalábbis úgy tűnik és most már a bakelit lemez. Nagy örömmel mutatja fel a töméntelen bakelit közül Whitney Houston egy lemezét, amelyen ott virít a nagy sláger, amellyel a köztudatba berobbant és végig ott is maradt, az I wanna dance with somebody pörgős szám, Whitney valósággal letaglozó, lenyűgöző hangjával, szemem előtt video clipjével. 
- Azt hiszem, ez most már ér valamit - mondja kicsit vidámabban, hamiskás csillogással a szemében.
Már egy jó ideje, talán múlt év decembere óta lebegteti, hogy itt hagy csapot-papot, boltot, országot és neki vág először egy barátostul, személyes edzőstül a világnak, abból is leginkább Skandináviának. Norvégiában érdekes, nekünk szokatlan az időjárás, jóval hidegebb van, az év fele világosságban, a másik fele totális sötétségben telik, azonban az ország még így is jóval élhetőbb, mint jelenünk itt Európa legközepén. Ott - állítólag - megbecsülik azt, aki valamire vállalkozik, vállalkozását beindítja, az állam rendeletekkel, adókkal nem nyomorítja. December óta mondogatja ilyen-olyan intenzítással, hogy megy, mert akármennyire is maradna, a helyi közeg, a forgalomtalanság, ez az évek óta tartó küzdés a talpon maradásért lenyomja, megfullasztja, nem hagyja élni, kibontakozni, terebélyesedni.  Az egyre szűkülő forgalom, kereslet mellett is bővülni kell, hogy a vevők még hozzá be nem terelődött körét az üzletébe behozhassa. Ezért a komolyzene, a bakelit lemezek széles választéka és a használt videófilmek kínálata.
Az ünnepinek és kivételesnek tartott egész december mindössze Karácsony napjára és az előtte való néhány napra zsugorodott.
- Iszonyúan kevés ez ahhoz képest, mint amit pár éve a decemberek kapcsán megérhettem - mondja. -  A december termeli ki ugyanis előre egynéhány következő hónapom majdani kieső bevételét, mondja, s teszem ezt úgy, hogy sosem veszek ki az üzletemből többet, mint amennyire a barátnőmmel vitt közös háztartásunkhoz szükségünk van. Elhiheted, hogy egyáltalán nem élünk nagy lábon, nem utazunk, nem megyünk szabadságra. Az életem ez az üzlet. Ha jól megy, jobban vagyok én is, ha rosszabbul, rosszul, mint két-három éve stabilan most, akkor vele együtt szenvedek én is.
Egy ideig még próbáltam lelket önteni belé, szerény vásárlásaimmal itthon tartani és benne a hitet, hogy egyre szélesedő kínálatához biztosan megjön az érdeklődő kör is, várja ki, a múló idő gyakorlata nem ezt mutatja.  Hallom, ahogy latolgatja a legkedvezőbb indulás időpontját és már nincsenek pozitív válaszaim, csak hallgatok, miközben jó szerencsét kívánok magamban neki, legyen bárhol is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése