2011. október 19., szerda

Vera

Veráról el tudom képzelni, hogy nagyon jó óvónő. Nem láttam még gyerekekkel egy kupacban, nem láttam velük foglalkozni, kezelni apróbb-nagyobb problémáikat és mégis. Talán azért merem ezt ilyen határozottan feltételezni, mert mint embert ismerni vélem. Azért az egy kicsit túlzás, hogy behatóbban ismerem, annyira képlékeny tud lenni az egy bizonyos idő alatt megszerzett emberismeret, a mélyben megbúvó lelki mélységekről, vívódásokról nem is beszélve. Példának okáért Verának vannak konkrét elképzelései mondjuk egy hétvégi programmal kapcsolatban, kirándulni szeretne. A maga módján közvetíti, puhán harcol érte, mint aki szivacsokba burkolja ökleit és a meggyőzendő felek kobakjait. Éppen annyira küzd, hogy visszafordíthatatlanul ne sérüljenek mások érdekei, miközben határtalanul barátilag és barátságosan maga mellé képes  állítani őket. Ugyanakkor Vera kész változtatni az eredetileg eltervezetteken, amikor látja, tapasztalja az idő elkerülhetetlen, ám hétvégén viszonylag lomha múlását. Verát lopva figyelve, azt gondolnám, hogy azt mondja magában: 
- Nem baj, ha az ötödik szlovák falu helyett csak Visegrádig jutok el. Kettesben mégis sokkal, de sokkal jobb, mint egyedül. Megvárom a Danit.
És Vera megvárja Danit, tartson akár órákig. Verának alkalmazkodó képessége számomra lenyűgöző. Képes átlépni a saját árnyékát és teszi ezt anélkül, hogy egy csöppet is rosszabbul érezné magát a saját bőrében. Míg én már régen ordítanék, tombolnék, de legalábbis hisztiznék egy keveset és valami hülyeséggel fenyegetőznék, addig Vera nyugodtan – talán legeslegbelül vívódva -, ül, eszik, olvas, vár, éppen mikor mit tesz, csöndben van, vár, egyre vár, néha többekre. Ezért mondom, hogy Vera jó óvónő lehet. Meg azért, mert képes magát valamelyest háttérbe helyezni. Előtérbe is egy kicsit, amikor kell és feltétlenül szükséges, de háttérbe mindenképpen, amikor az adott helyzet és felállás azt megkívánja. Olyan is előfordult már nem is egyszer, hogy Verának semmi kedve sem volt például Seven Wonders nevű társasjátékot játszani. Ezt amúgy egyenesben nem mondja meg a Daninak, csupán haloványan, udvariasan, madárnyelven jelezgeti, csöndesen és helyenként kedvesen ironikusan fogalmaz, ami ugyan teljességgel ül és mégis célt téveszt a játékért elvakultan érvelő Daninál. Schnitt. A következő képen Verát ott találom a társasjátékozó társaságban, megideologizálva, miért is tartja az adott pillanat legjobb időtöltésének az éppen sorra kerülő játékot. Elnyomom késztetésemet, hogy kicsit megbúboljam, ráébresszem öt perccel előtti totálisan ellentétes elhatározására. Hagyom elmerülni játékos egyensúlyában.
Verának - a fentiek bátortalannak, helyenként határozatlannak kirajzolódó alakja mellett - mindazonáltal határozott elképzelése van a világról, önmagáról, céljairól, közeli vágyairól. Ő az az ember, aki pontosan tudja, mit akar, ha és amikor kell, a véleményét ki is mondja.
Ahogy mondtam, nagyon jó óvónő lehet: a mindennapi életből vett és ehelyütt igencsak kivonatosan felsorolt példák nyomán. Vannak elképzelései, amelyeken a helyzet kívánalmai szerint kész és képes alakítani úgy, hogy közben önmaga körül mások igényei csöppet sem sérülnek és ő maga sem él meg nagyobb lelki válságot.
Maximálisan igényes lehet a munkájával kapcsolatban, melyről tanúskodnak süteményei, mit süteményei?, sütemény-költeményei. A gyümölccsel beborított, zselatinban megfuttatott színes mázas, túró alapú és piskóta törzsű tortái olyan makulátlanul tiszták, a rétegek hermetikusan úgy különülnek el egymástól, hogy a legvégén a tökéletesen harmonikus tortában álljanak össze. Bármely cukrászda büszke díszévé válhatnának Vera tortái, miközben a Hévízi úton vagy Tahiban teljesednek ki az ebédlő asztalunkon. Be kell vallanom, hogy ezekből a tortákból egy morzsa nem sok sem éri meg a másnapot, értük mindenki kész feladni aznapra eltökélten követett fogyókúráját és többször is vesz, ha jut, mert jókor, jól és jó helyen tartózkodott. Ha Vera úgy bánik a kis óvódásaival, amilyen odafigyeléssel, odaadással tortáit készíti, akkor nincs mit vitatkozni, Vera kiváló óvónő.
És nem utolsósorban - klassz ember.
Sok egészséget, boldogságot, szerencsét kívánok születésnapodra és verőfényes októberi napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése