2016. február 26., péntek

Sándor Erzsi: Psota-búcsú

Elképesztő volt. Igazság szerint azt hittem, hogy ezer évig fog élni, mert volt benne valami elpusztíthatatlan energia. Életre halálra csinált mindent akár játszott, akár párizsit vásárolt a közértben. Egyszerűen nem voltak pihenő idői. Normális országban egy színházat, egy musicalszínházat és egy filmgyárat építenek rá. Itthon - tisztelet az 1-2 kivételnek - féltek tőle a rendezők. Majorral, Várkonyival sem, de a Zsámbékiék generációjából sem dolgozott senkivel. Vámos magára mérte a feladatot, de mindenki más messzire elkerülte, vagy megpróbált határt szabni neki. Ha-ha! Psota nem csak színész volt hanem celeb is. A szocialista Budapest - Márkus László mellett - legfeltűnőbb, legelegánsabb őrültje. Szédült bohóc, elmeháborodott díva. Előjogai voltak amiket kiröhögött, aztán megsértődött, ha vele röhögtek. Primadonna volt, holott sosem felejtette el egyetlen pillanatra sem a Tömő utcai képtelen proletár szegénységet. Szeretet éhes volt kibírhatatlan étvággyal. Nekem a legnagyobb volt, megfoghatatlan, megkérdőjelezhetetlen akkor is, ha néha a falat kapartam tőle. Mert rossz is életre-halálra tudott lenni. Mindent bőven mért. A jót, a rosszat, nem maradt adós. Ő nem.

S.E.: de emlékszel arra a felvételre ahol bajusza van és nadrágban mellényben ő a Tibi? Az óriási melleit dobálja ide-oda? Ha nem ő az, akkor kidobom a tévét az ablakon. Csak neki lehetett azt úgy megcsinálni. Csodálatosan borzasztó volt.

https://www.youtube.com/watch?v=bZucjn8fALQ

SE, ha olvasná, hogy mit írtál róla, örülne, hogy ezért érdemes volt meghalni.

S.E.: hülye vagy:) szerette amiket írtam róla. Utoljára egy borzasztó, róla készített XXI. század műsorról a Mozgóba, többször fölhívott, hogy olvassam föl a megjelenés előtt és ordítva röhögött a telefonba.

K.É.: Csak két nagyon más szerepben:az Irma te édes címszerepében és a Yermában idézném fel,mindkettőben csodálatos volt!És még mennyi minden másban....Erzsi,nagyon szépen búcsúzol!
S.E.: Annyira szerettem volna látni Irmaként!

K.É.: Lehet,hogy hihetetlennek hangzik,de a fülemben van a hangja ahogy énekli":Feledje el nevét,nejét és lakhelyét,nos hát ha kedve van Irma vagyok,uram"

B.Gy.: Na most azt képzeld el, hogy én - persze kisgyerekként, apámmal - jártam nála még a Tömő utcai lakásban. Nem is értettem, mit keres ott egy híres színésznő. Mert nekem már akkor híres volt.
Egyébként - nagyon homályos kisgyerekkori emlék - úgy rémlik, hogy levelet vittünk neki, vagy csomagot, amit talán a bátyja (?) küldött, de rajtunk keresztül, mert közvetlenül valamiért nem merték ...

B.E.: Bözsiiiiiii! jó hogy Ő volt, meg jó hogy Te is vagy nekünk, na.

S.E.: Nemá

B.A.: Berényi Gábor ráosztotta a Macskajáték Orbánnéját, jól tette!

S.E.: Mert a Gábor nem féltette tőle a nagyságát.

T.I.: Én a Csütörtöki hölgyekben láttam először színpadon .... kamasz voltam, azóta is az egyik legmeghatározóbb élményem... aztán persze láttam sok mindenben , de valahogy az az első , amiben láttam, a mai napig meghatározó.... és - bevallom őszintén - valójában Váradi Hédi miatt akartam megnézni azt az előadást, de Psota Irén ma is elsőként Sonia-ként jelenik meg nekem....

R.E.: Apám egy időben sokat dolgozott vele. Időnként kifakadt, azt mondta egyszer, ez tisztán megmaradt, hogy kibírhatatlan , de érte érdemes felmenni a színpadra. Máskor meg Gobbi ült nálunk egy hatalmas hamutartót teletömve, és valamiért dühödten szapulta, valami rádiófelvétel volt talán... Aztán felnézett a csikkek fölött és azt mondta, hogy de legalább zseni az a dög. Csak gyerek voltam, nem sokat értettem. (Most meg szinte dicsekszem.)

S.E.: Van mire:)

B.I.: lképesztő....valóban---számomra maga a csoda, igazi PSOTA aki egyszeri és megismételhetetlen, ha csak a szinházi szerepeit nézem: micsoda Gertrudis, AAse, Kurázsi mama....és idősebb korában a NEKI irt szerepben :Bennett: Hölgy a furgonban....Miss Shepherd-----egyszerüen felejthetetlen! .....és igen a szeretetéhsége átsütött minden kis mozdulatán....és bizony-bizony a szivét tette oda minden szerepében! Hááát, ha még egyszer láthatnám Miss Shepherd-ként....mit nem adnék érte!
...és Dollyként is hatalmasat alakitott.....szóval nagyon hiányzik máris!

S.É: Kaukázusi Krétakör

S.M.: "Képtelen vagyok várakozni. Ha valaki elkésik a randiról, engem már nem fog ott találni. Minden percet hasznosan kell élnem. Tudja, mi lesz a fejfámra írva? »Meghalt, mert ráért«" - mondta egyszer." - akkor most ráért?
Igazad van, Erzsi: elképesztő volt!

Forrás: FaceBook, 2016. február 25.





.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése