2014. július 11., péntek

Füzek Gyarmaton

Nem tudom, hogyan vannak és hogy egyáltalán vannak-e füzek Gyarmaton. Úgy szeretném, ha lennének és jó sokan. Együgyű örömmel tölt el, amikor a település neve összecseng a településsel, miszerint Füzesgyarmaton a fő fa a fűz. Eddig még egyet sem láttam közülük. Azaz találkoztam a füzek egyik ritkásabb fajtájával, de az Vésztő egyik utcájában történt. Kérdeztem is Tibromtól, nem fűz ez, miközben a közepesen lenyúló ágain a leveleket simogattam. De fűz, csak nem az a hagyományos, ennek rövidebbek a szárai. Ebben maradtunk, és lefényképezkedtem  a különleges fűz alatt, hogy legyen végre egy füzes képem is.
Füzesgyarmaton továbbra sem láttam füzet. Annál több fenyőt, tuját, nyárfát, meg különféle gyümölcsfákat. Biztos lesznek füzek is, ugye? Az nem lehet, hogy éppen Füzesgyarmaton ne lennének. Olvastam valamelyik netes okosítóban, hogy a határban sorakozó füzekről kapta Füzesgyarmat nevének elejét. A határban. Ennek nagyon olyan a hangzása, hogy az messze lehet. Gyalogosan biztosan. Autóval meg nem járkál az ember csak úgy a határban. Esetleges lovas kocsival, vagy lóval, amikor a ló viszi az embert és nem fordítva. Vagy traktorral, jó magas és széles mezőgazdasági abroncsokon közlekedő traktorral. Amikor ilyen böhöm nagy mezőgazdasági járműmelákokat látok az országútakon, mindig megdobogtatja a szívemet egy lehetséges defekt és a majdani javításhoz szükséges abroncsjavító anyag mennyisége és forgalmi értéke. Merthogy javítani még mindig sokkal jobban megérte annak idején, amikor ezzel a témakörrel foglalkoztam szőke nő létemre, mint felújított vagy új abroncsra cserélni a defekteset. Mindez egy múltbéli munkahelyemhez kapcsolódik, míg a fűzfakeresés Gyarmaton amolyan szabadságos hóbortnak is betudható.
Hogy kimegyek-e a határba, ha van út arra és normális és kivisz, kimegyek én, persze, hogy kimegyek, hogy fizikai közelségben bizonyosodhassam meg az itteni füzek létéről.
Egyébiránt ha gyarmati lennék és pont füzes, akkor a város minden utcáját fűzfákkal ültetném tele, ékes bizonyítékul arra, hogyha valaki átmenő forgalomként, vagy véletlenül, merő eltévelyedésből, ritkán célzatosan errefelé jár, már csak ránézésre is tudhassa, hogy Füzesgyarmaton van, és nem, mondjuk, Békéscsabán, ahol békés Csabaiakat illik keresni. Nemdebár?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése