2014. június 15., vasárnap

Zsuzsa

Kettőnk közül ő messze a határozottabb. Mintha mindig is tudná, mit kell csinálni adott bonyolult helyzetekben. Élt ő át már ilyet valaha, de ha nem is ő, akkor biztos hallott ezekhez hasonlókról. Fő a kitartás, meg a céltudatosság, meg az optimizmus, meg hogy bízzunk magunkban, és mindig lesz valahogy. Olyan ismerős mondókák ezek, nem először hallom életemben, mégis sokszor újdonságnak tűnnek. Teszik ezt az évek, az években való megkopottság, elnyűttség, leamortizáltság, hogy az ember elfelejti az igazán fontosat, meg a hozzá vezető utat.
A járásban is ő a magabiztosabb. Úgy megy, mínt aki jön, meg mint aki mindig tudja a helyes irányt, csak utánam, skacok. A lábaival is olyan biztosan lépked. Nem mondom, hogy lépést kell tartanom vele, mert különben lemaradnék, de a magam bizonytalanságából, tétovaságából kiindulva, jobb, ha ráfigyelek.
Erre mit tesz Isten, nem először és valószínű, nem is utoljára, általában ő lép félre. Olyannyira, hogy nem is olyan rég a lábát ficamítja, most meg ugyanazt a lábát, mégpedig a jobbat töri, de nagyon. Azt mondja, hogy az utolsó előtti lépcsőnél esett a lábára úgy, hogy közben akkora reccsenést hallott, amitől maga is megrettent, és sajnos nem a lépcső deszkája volt.
Hiába reménykedett ismételt ficamban, enyhébb zúzódásban, lába a bokájánál bizony igencsak eltört. Csak ne szaladnál mindenhová, óvja minduntalan Laci fia. De hát nem is szaladtam, védekezik ő. Persze, csak az eszed előzi meg fényévekkel a lábadat, ott sem vagy agyilag, ahol a lábad. Ezt én is tanúsíthatom, amikor számtalanszor élem meg Zsuzsát sétáink alkalmával fizikailag ugyan magam mellett, ám fejben valahol teljesen másutt jár. Így képes olyan lépéseket is megtenni,  amikre vagy semmi szükség, vagy amiket akár jócskán meg is gondolhatott volna.
Mondom, kettőnk közül ő a meggondoltabb, tapasztaltabb, olyan valaki, aki tudja, hogy merre a valódi irány. Mégis megbotlik. Nem is egyszer. Tegnap este bizony elég súlyosan. Közös hétvégénk, szombat éjszakánk bánta, no meg az előtte álló elhúzódó lábadozás, hosszú gyógyulás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése