2014. június 2., hétfő

Egy 's' és ipszilon

Az utcát, ahol Tahitótfalunak tahisi részén lakom, valamikor Lenin útnak hívták. Egyáltalán nem volt nehéz leírni, 's' sem volt benne, meg i-re hajazó ipszilon. Törénelmi sorsfordulók, valamint Tahitótfalut is elérő utcanévváltoztatás szele sodorta el a Lenin útat, és fújta ide az Almásy László utcát.
Nem tudom, milyen okból viseli utcánk az Almásy László nevet, így, egy s-sel és ipszilonnal. Nem hiszem, hogy lett volna Tahitótfaluhoz akár csak egy icipici kötődése, köze is a repülős földrajzkutatónak, felfedezőnek.
Tahitótfalu nem Borostyánkő, ahol született, ezért aztán nem is itt, hanem a borostyánkői grófi birtokon töltötte az ifjúságát. Iskolába sem ide járt, hanem Kőszegre meg Grazba, felsőfokú tanulmányait sem itt végezte, hanem Eastborne-ben Londontól nem messze. Iskoláinak, külföldi tartózkodásainak köszönhetően kiválóan beszélt németül és angolul.
Nem Tahitótfaluból indult felfedező útjaira Afrikába automobillal, valamint repülővel, melyek során a kontinensen addig ismeretlen oázist, sziklabarlangokat, területeket tárt fel. Ő volt az angol beteg, mely film életének egy afrikai mozzanatát dolgozta fel erőteljes romantikus eszközökkel.
Tahitótfalu regényes fekvése ellenére sem ezen a tájon telepedett le. Igazándiból sehol, ugyanakkor mindenhol volt az otthona, szinte folyamatosan volt úton valamilyen kapott vagy saját maga elé kitűzött feladattal.
Tahitótfaluban sem nősült meg, ahogy máshol sem, és gyermekei sem születtek. Nem Tahitótfaluban segítette először a németeket a II.Világháború során kettős szerepe keretében, majd mentett később zsidókat.
Még Tahitótfalu szűkebb-tágabb környezetében sem halt meg, nem itt és nem a környéken van eltemetve, hanem Salzburgban, ahol halála előtt kórházban műtötték, kezelték. Mindössze ötvenhat éves volt.
Tahitótfalu Tahi részében, mégis egy kedves, kellemes, az utca bizonyos helyein árnyékos, ám a teljes utca hosszában padot nélkülöző utca nevével tiszteleg Almásy László előtt. Teszi ezt azért, hogy a történelmietlen, ám színeivel egyedülálló Ősz és a névtelen Honvéd nevű utcákat kösse össze a 11-es főúttal párhuzamosan Tahi harmadik utcájaként még a domb aljában. Egy s-sel és ipszilonnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése