2013. július 16., kedd

Tibi Cukrászda

Már annyiszor megírhattam volna, hogy Gyomaendrőd egyik vitathatatlanul is a legfigyelemreméltóbb látványossága, mit ne mondjak gyomrot megkongató, szájban a nyáltermelést beindító, szemekben a csillogást felragyogtató helye a Tibi Cukrászda. Hogy most került erre sor, talán éppen Tibor nevű férjemnek köszönhető, akit inkább Tibcsinek, mint Tibinek becézek, s akivel - nevéhez illően - ültünk be a Tibi Cukrászdába. Gondoltam, megmutatom neki a helyet, ahova anyámmal és Zsuzsa barátnőmmel naponta tértünk be kávét inni, hozzá süteményeket fogyasztani, amikor Gyomaendrőd és környékét jártuk be..
A tágas térben néhány kerek asztal, fa - tonettre emlékeztető -, karcsú székekkel. A falakon ízléses, színes, reklám poszterek, közép tájt egy hatalmas fali tükör. A bejárati ajtóval szemben, az asztalokhoz képest kicsit megbújva külön fagylaltos és süteményes pult. A fagylalt felhozatal egyre kevésbé mozgatja meg a fantáziámat, nem így a süteményes rész. Majdnem biztos, hogy tüzetesebb, kétségek között gyötrődve  legalább három különböző süti közűl hozom meg a jó előre borítékolható döntést: krémest eszem.
Mindig valamilyen krémest eszem, vagy házit, vagy franciát, vagy bécsit.
A Tibi Cukrászdában most a házi krémessel valahogy nem volt szerencsém, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagy az emlékezet javította bennem fel az azóta megkopott emlékét. Kiegészítő választásom a Bécsi krémesre esett, amellyel egyszeriben visszajöttek a letűnt évek Tibi Cukrászdás élményei. Gyomaendrődön a Tibi Cukrászdában a Bécsi krémes - talán túlzásnak hathat, ha azt állítom -, hogy ha nem is világhírű, de az Anna Cukrászdáéval minden bizonnyal vetekszik vagy legalábbis vetekedni próbál. A ropogós tészta rétegek között a tejszínes vaníliás krém titokzatoskodva rejti elkészítésének titkát. Kutatni eszembe sincs az összetevő részek után, annál jobban igyekszem eggyé lényegülni a krém és a befogadó tészta együttesével, hogy magamban bontogassam ki, miért is okoz nekem ekkora örömet egy Bécsi krémes elfogyasztása a Tibi Cukrászdában Gyomaendrődön.
Folytatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése