2013. július 28., vasárnap

Nemzeti sárgabarack befőzés

Szombaton Tibrom azzal állított be, amikor pontosan húsz egész hét tized kiló sárgabarackkal ért haza, hogy:
- Képzeld, ezt a ladánybenei Melindától vettem a piacon. Igaz, kicsit túl érett, de legalább kettőszázötvenért mérte kilóját.
Erre nem volt mit mondanom, minden stimmelt: Ladánybene, mely a huszonhetes telefon előtárcsázószámmal rendelkezik és magyar település, a magyar reggae-jének köszönhetően kiemelkedő hírnevet szerzett; Melinda pedig a legutolsó népszámláláskor is teljesen magyarnak vallotta magát. Így a barack nagyon magyar. Arról, hogy sárga, szegény, nem tehet.
Két nagy lábosba fért bele mind a pucolás után. Az egyik piros és széles, még Tibrom örökölte anyukájától, tehát ősmagyar és tetemes korú. A másik magas, világos kék, szintén magyar származású. Mondhatni, sok a jóból: magyar őstermelőtől, első és magyar kézből származó magyar barack került bele hát két magyar lábosba, hogy magyar tűzhely lángjain forrjon, fortyogjon, főjön óraszám, levét részben elfője.
Magyar csapvízzel elmosott magyar befőttes üvegekbe lettek belemerve. A befőzés technológiája innentől kezdve már évek óta kitűnően bevált és hamisítatlan magyar know-how: míg én mertem, addig Tibrom a jól megtervezett és kivitelezett magyar dunsztba helyezte el a telerakott a magyar sárgabarack lekváros üvegeket. Megszámoltuk, tizenegy szörpös és tizenhat lekváros üveg foglalja majd a helyet a polcokon.
A befőzés előírásszerűen zajlott elfüggönyözött, csukott ablakú konyhában, ahova kívülről be nem lehetett látni, ki viszont igen, ha ki tudtam volna látni a fejemből a sok tennivaló mellett.
Valahogy így történhetett és történik a Nemzeti sárgabarack befőzés sok-sok magyar háztartás magyar háziasszonyának magyar konyhájában.
Utólag visszagondolva eszembe jutott és mardosó kétségeim támadtak, vajon problémát jelenthet-e, hogy anyámtól Moszkvából kapott polomnyikkal, merőkanállal mertem a lekvárt a dunsztos üvegekbe és hogy a dunsztos üvegeket a Zsuzsa barátnőmtől Amerikából ajándékba kapott Texas állam térképét ábrázoló konyharuhával törölgettük el. Vélhetően így a sárgabarack lekvár magyar íze sem az igazi, erősen vegyes elhajlást mutat. Most akkor kezdhetem a Nemzeti sárgabarack befőzést előről. Csak legyen elég magyar sárgabarack. A saját hibámból meg azt is megtanultam, hogy a jó, Nemzeti sárgabarack befőzés az apró magyar részletekben lakozik.

1 megjegyzés: