2010. december 27., hétfő

Karácsony, Újév itt meg ott

- Ünneplik-e a Karácsonyt Örményországban?
Azt nem tudom, de hogy Türkmenisztánban nem, az biztos. Mohamedán ország, megvannak a saját ünnepeik és a Karácsony nem tartozik közéjük.
- Lehet, hogy kapitális hülyeség, amit kérdezek, de az oroszok nem irigylik a többi népektől, hogy nincs náluk Karácsony, ez a több napos ünnep, amikor családok jönnek össze, megy a sütés-főzés, folynak a közös étkezések, nagy zabálás, beszélgetések, s az egészet nem utolsó sorban fenyőfadíszítés, ajándékozás fogja keretbe?
Nem irigylik. A Galja barátnőm például nem irigyli, s aki hozzá hasonlóan elég intelligens, az sem irigyli. Galja úgy gondolja, hogy ha ez az ünnep olyan nagyon hiányozna neki, akkor a maga módján és a saját körein belül meg is valósítaná. Galja a maga részéről szereti és meg is tartja a Karácsonyt annak ellenére, hogy ez nem hivatalos ünnep Oroszországban, Moszkvában és a Moszkva környéki faluban, ahol ők élnek.
- Annál zajosabb, hangosabb, parádésabb a Szilveszter Oroszország, Ukrajna, Türkmenisztán szerte. Mintha ezzel pótolnák a kimaradt Karácsonyt, az Óév búcsúztatóval és az Újév köszöntővel akarnók a "hiányát" túlharsogni. Emlékszem még a harkovi egyetemi éveimből, hogy Szilveszter éjszakáján mekkora de mekkora bulik voltak a koleszokban. Egymást érték a kolesz szobákban rendezett legkülönbözőbb partik. Lampionok, szerpentinek, papír-, kartondíszek, kereplők, trombiták voltak az elmaradhatatlan díszítési és használati kellékek meg a váltakozó színű, intenzitású fények  fényszórókból és zenedobozokból áradó elmaradhatatlan hangzavar, amire jókat lehetett táncolni, rázni, lötyögni és amelyet majdnem elnyomott a szomszéd szoba hasonló irányoltságú programja. Egyik szobából többek között Jimmy Cliff zenéje áradt, a másikból másik bulizós zene harsogott, meg lehetett süketülni. Hál' Istennek ilyenkor ebből semmi baj nem kerekedett, a gyezsurnaja, a kolesz felügyelője, a kolesz úgymond tiszteletbeli anyja nem nyüzsgött és nem fenyített, folyhatott alkohol, zaj, zene, étel számolatlanul. Kajákat saját magunk, mi lányok, szobák, szobák egymással összefogva készítettünk. Fasírtgombócok, malachús, virsli, vinyigret (céklás, káposztás, krumplis, stb. saláta), krumplis köret biztosan volt, de az ukrán barátnők derékaljából, böröndjéből előkerült egy-egy féltve őrzött ritkaság: ikra, szeljodka, sprotni Szilveszter tiszteletére.
A mostani Szilveszterek vegyes képet mutatnak. Az utóbbi évek barátokkal eltöltött Szilvesztere - ifjúságoméval összevetve - erősen kiszámítható, különösen sok meglepetés nem érhet bennünket egymással, ételekkel, hangulatokkal kapcsolatban. Túrkeve eddig kétszer, míg Gyöngyöstarján most először ad otthont közös Szilveszterünknek. Nagy izgulni való mindössze azon van, hogy miképp érünk le: egészben és viszonylagosan akadálymentesen, vagy hótól, jégtől, szelektől kísérve kalandos, helyenként úttalannak tűnő utakon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése