2010. november 28., vasárnap

A jereváni rádió

Na azért ennyire bénák nem voltunk.
- Jó, most akkor teljesen hülyének tettetem magam.
Nem, sőt, Magyarországról azt tudtuk, hogy van Magyarország, hogy a magyarok azok cigane konokradi, ami annyit jelent, hogy cigányok-lótolvajok. (nevetésben török ki). Ezt nagyon jól tudtuk a magyarokról.
- De honnan jött ez a mondás?
A nép között beszélték ezt: Vengri, cigane konokradi, slussz-passz, ez volt mondva. Mint ahogy az oroszokat nagy általánosságban alkoholistáknak tartják. Példának okáért az örmények nem alkoholisták. Ugyanis akár hiszed, akár nem, az örmény az egyetlen olyan köztársaság volt a nagy Szovjetunióban, ahol nem volt detoxikáló állomás, nem volt rá egyáltalán szükség, mert ott soha senki nem volt alkoholista.
- Az örményekről nem beszéltünk olyan értelemben, hogy az örmények és a szomszéd grúzok nem nagyon bírják egymást. Vannak ilyen viccek, hogy felhívják a jereváni rádiót valami tanácsért s akkor mindig valamilyen olyan tanácsot adnak, amitől a grúzok a földön nem maradnak, úgy lemossák őket. Nem tudsz véletlenül ilyen viccet? Nem maradt meg benned ilyen vicc a múltból? Egy csomó ilyen vicc létezik, mint ahogy vannak ezek a szőke nős viccek ugye, az agresszív kismalacos viccek, és a jereváni rádiós viccek szintén egy ilyen kategória.
Nem tudok ilyen vicceket, most nem jut eszembe egyetlen egy sem. Egy valami halványan dereng, hogy egy svájci ember belekeveredett valamibe (nevet) az orosszal, az amerikaival meg mit tudom én kikkel és akkor megkérdezték tőle, hogy az orosz hova szalad, az örmény hova szalad, meg az amerikai hova szalad? S akkor a svájci azt mondta, minek nekem valahová is szaladnom, nekem már itt van az, ahova ők szaladnak. Kvázi neki már ott van „kommunizmus”, ezek meg szaladnak, hogy elérjék a „kommunizmust”. (nevetünk) Neki nem kell szaladni. Most nem tudok ilyen vicceket.
- De azért igenis létezik a jereváni rádió féle vicc kategória.
(Én sajnos nem tudom a vicceket megjegyezni, viszont annál lelkesebb élvezője vagyok a már milliószor hallott vicceknek is. Emlékszem, hogy az egyetemi éveim alatt elég sokat hallottam a jereváni rádiós viccek közül. Ilyen lehetett például anyám svájci példájára felelő eredeti vicc, amelyben megkérdezték a jereváni rádiótól:
- Lehet-e Svájcban szocializmust építeni?
Mire a jereváni rádió frappánsan így felelt:
- Elméletileg lehetne, de minek?
vagy íme egy másik
Kérdés ment a jereváni rádiónak:
- Mi a bizonyíték arra, hogy a népi demokrácia a legősibb társadalmi forma?
Mire a jereváni rádió azt válaszolta:
- Mert Isten megteremté Ádámot és Évát, majd mondá Ádámnak: menj, és válassz magadnak feleséget...!
de találtam egy újabbat
Kérdés a jereváni rádióhoz:
- Szabad-e a Pártot bírálni?
Mire a rádió válasza:
- Elvben igen, de ez olyan, mint a tigris hátsóját kinyalni. Nem valami nagy élvezet, viszont roppant veszélyes.
átmenetileg utolsónak álljon itt az alábbi
Azt kérdezték a jereváni rádiótól, hogy:
- Lesz-e pénz a kommunizmusban?
Mire röviden és tömören az a válasz érkezett, hogy
- Akkor sem lesz.
Imádtam ezt a tömör, bölcsességtől, helyenként szarkazmustól átitatott, tanulságtól sem mentes vicc típust, amely jókora barackot nyomott ébresztőként a kérdező fejére, illetve mutatott olyan görbetükröt saját magunkról, hogy nem állhattuk meg nevetés, valóságos nyerítés nélkül.)
Az egyik társaságban azt kérdezte egy hölgy, hogy:
- amióta gyerekeket szültem, azóta megereszkedett a mellem. Mit csináljak?
A jereváni rádió azt válaszolta:
- Járjon négykézláb.
(anyám viccén hatalmasat derülünk)
Ezt aztán bele ne írd a történetbe, mert akkor az embereket igen csak megbotránkoztatod.
Szóval nem volt nálunk ilyen, Pannikám. Én azután tényleg csak csodálkoztam. Sőt. Ha nem is tudjátok, vagy elfelejtettétek, hogy minden köztársaságban volt ezerkilencszáznyolcvankilenc után valamiféle probléma, fölkelés a bennszülöttek és a bevándorlók között. Türkmenisztán volt az egyetlen, ahol nem volt semmi probléma a népek között mindaddig, amíg nem jött a türkmén basi. Amikor jött az a hülye, idióta türkmén basi, akkor lett aztán probléma abból, hogy te orosz vagy, te zsidó vagy, te örmény vagy, te türkmén vagy, te nem tudom, milyen vagy, addig soha senkit nem érdekelt az emberek származása. Érdekes módon, a türkmének a mohamedán vallásuk ellenére nagyon békés emberek voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése