2015. március 23., hétfő

Galamus - Szünet után megszűnés

Nem is tudom, mit mondjak, pedig érzem, hogy égetnek a szavak, melyek kikívánkoznak. Egy olyan internetes újság szűnik most meg rövidebb szüneteltetés után, hosszabb küzdelem után a fennmaradásért, amelyet "családtagként" szerettem, mert közel éreztem magamhoz, és valamikor a múltban - aktív olvasói megnyilvánulóként írásban - közöm volt hozzá. Tisztelettel adóztam mindig is a Galamusban, a Galamus köré összegyűlt szerzők intelligenciájának, magas szintű tudásának, tájékozottságának, a legbonyolultabb helyzetekre adott elemzéseiknek, megfogalmazott válaszaiknak, cikkeiknek, tanulmányaiknak. Mihancsik Zsófia Galamusa nekem egyfajta iránytű (volt) ezekben a zűrzavaros években, amelyek még javában tartanak, nem tudni, végük szakad-e valaha. Ezért aztán különösen fontos az az értékvilág, az a mérföldkő, amelyhez mindig oda lehetett fordulni, az a kályha, melynél töltődni lehetett és ahonnan bármikor újra lehetett indulni, amit a Galamus jelentett. Most ez a mankó, ez a támasz, ez az eligazodási pont szűnik meg. Ez volna hát a vége minden rendesnek és igaznak manapság ezen a tájékon? Dörzsölheti kezét, aki csak akarja. Táncolhat egy médium megtörettetése láttán. Kárörvendőn vigyoroghat egy problematikus orgánum elhallgatásán. Kígyót-békát kiálthat rá. Győzelemként könyvelhet el egy szellemi műhely lángjának kihúnyását. Bárhogy legyen is, a látásmód, a kíméletlen őszinteség, a megalkuvás mentesség, a tárgyiasság, az objektivitás, a szellemi kultura, az értékvilág, amelyet a Galamus mára öt éven át képviselt, hiányozni fog. Égetően. Azoknak is, akik ezt még nem tudják.
Szegő Panni

"Kedves Olvasók!

Ma együtt olvashatják azokat az írásokat, amelyek a hosszúra nyúlt szünet alatt érkeztek a Galamushoz. És ez az utolsó frissítése a galamus.hu-nak. A jelenlegi viszonyok között és feltételek mellett nem működtetem tovább a honlapot. (A híreket a hónap végéig feltesszük, akkor jár le az MTI-előfizetésünk.) A galamus.hu természetesen továbbra is elérhető lesz.
Köszönöm ötéves támogatásukat és figyelmüket. A köszönetem mellett kérem azt a néhány olvasót, aki rendszeres havi átutalással támogatta a Galamust – email-címeket sajnos nem tudok, mert akkor személyesen köszönném meg nekik –, hogy szüntessék meg a megbízást. És természetesen köszönöm a Galamus minden szerzőjének, elsősorban a volt csoporttagoknak, hogy részt vettek egy – szerintem – színvonalas fórum működtetésében öt éven át.

Mihancsik Zsófia
a Galamus felelős szerkesztője"
Forrás: Galamus, 2015. március 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése