2015. március 15., vasárnap

Furulyás G. Katalin: Szeretem a márciust

Végülis az igazán nagy érzésekhez nem kell sok. Sem szó, sem komplikáltság, sem félreérthetőség, sem magyarázkodás. Elemiek ők, bennünk vannak, utat törnek, mert kikívánkoznak. Mint Kati megnyilvánulása egy márciusi nap, évszak, ünnep, érzés kapcsán. És teszi ezt magával ragadóan, ellenállhatatlanul. Közzéteszem. Talán mert nagyon a szívemből szólt.

"Szeretem a márciust. Március 15-ét is. Esős, többnyire hideg. De határozottan tavasz illatú. Szabadság illatú. A tavasz illatot akkor is lehet érezni, ha hideg van. A szabadságillatot is, nem kell hozzá semmi. Csak érzékelés, belső igény, vágy. Tavaszvágy és szabadságvágy.
            Tavasz, szabadság, szerelem ezek összetartozó dolgok. Jó dolgok, olyanok amiért nem vágja le az ember a cekkert, nem zárja be az összes ablakot a számítógép képernyőjén. Ami miatt nehezen, de felkel reggel, ami miatt megfőzi a húslevest, ami miatt csinálja, nem hagyja, újragondolja.
            Vizes a járda. Esett, vagy esik, vagy csak szitál. Leparkolok, jó korán Pasaréten. Jó ilyenkor járni. Ritkaság, hogy szombaton, amikor nincs ember a láthatáron itt járok. Megcsap a tavasz szag. Ez illetlen, mármint a szag, tehát: a tavasz illat. Szerintem ez szag. A szag is lehet jó. Föld szag van. Egyszerűen föld szag. Csiga, giliszta, moha, nyers gyökér, földszag. Tulipán lándzsás földszag. Krókuszos földszag. Laza talaj, komposztszag. Árvácskázós szag. Barkaszag. Mohaszag. Reményszag. Szerelemszag. Szabadságszag."

Forrás: Varázshegy, Furulyás G. Katalin blogja

1 megjegyzés: