2015. március 22., vasárnap

Bruck András: Elárult szavak

Kinyitom a konyhakredenc ajtaját, szemem beleütközik a C-vel kezdődő kakaóporba. Kiírhatnám, hogy Cadbury, de az márkareklámnak számítana, pedig tényleg nagyon finom. Londonhoz köt és lányomhoz, Eszterhez, akivel két tömény napot töltöttünk együtt december közepén. Beszélnem sem kell, szavak sem kellenek hozzá, csak kinyitom a felső konyhaszekrény ajtaját, jobbra a középső sorban ott áll elől a karcsú, kékeslila, a maga lilaságában éppen olyan egyedien, mint amilyennek az a mostanra valószerűtlennek tetsző hétvége tűnne, ha nem volna a maga fizikai valóságában is kézzelfoghatóan itt ez a Cadbury - magát „Hot chocolate in an instant, forró csoki semmi perc alatt”-nak  – hirdető üveg.
Az Elárult szavak olvasása közben hasonló érzetem támad. A valóság keveredik a gondolatok, érzések, feltételezések, érzelmek világával. Kereken felépített történet, amelynek minden egyes darabkája a helyén van. Egy mindent és mindenkit felemésztő szerelem a krimi elemeivel megbolondítva. Meg szavakkal. Mindazokkal, amelyek a fejünkben, a lelkünkben elhangzanak, mintegy magunkban beszélgetve önmagunkkal és a másikkal. És ezek a szavak, a pusztítóan erős érzelemmel, értelemmel megtöltött szavak bennünk rekednek, nem találnak utat a társunkhoz, hogy kibeszélhessük magunkat vele, hogy megbeszélhessük a történteket, a bennünk élő érzelmeket, hogy helyre tehessük a félreértéseket, a képzelgéseket.
Bruck András a könyv fülcímkéjén azt írja: „A könyv, amelynek a borítóján most ez áll: Elárult szavak, sokáig Ez volt megírva címmel élt bennem. Végül az történt vele, mint annyiszor az élettel, a szerelemmel: másképp alakult. És sosem tudhatom már, alakulhatott volna-e jobban.” Az Elárult szavak kitűnő választás, jobb már nem is lehetne, hogy kifejezze, akár csupán csak sejtesse viszonyunkat önmagunkhoz, a másikhoz, a ki nem mondott szavainkhoz. Bárki, bármi legyen is, olybá tűnik, hogy elárultuk. Mindez persze nem ennyire egyszerű, de Bruck András könyve az Elárult szavak olvasmányos, magával ragadó, mélyen elgondolkoztató, mindenkinek szeretettel ajánlom.

Kiadta: Scolar Kiadó, 2013


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése