2014. április 15., kedd

Medvehagyma krémleves

Bevallom őszintén, csak tippelni tudom, miért hívják a medvehagymát medvehagymának. Talán mert medve nagyságú a hagymák között. Vagy mert olyan méregzöld, mint amennyire méreg barna a medve. Esetleg a medvék is szívesen fogyasztják, amikor nincsenek a téli álmukból kifolyólag megdermedve.
Egyre megy, a medvehagyma egy világbajnok növény. Szuper sok benne állítólag a C-vitamin meg a zöld, mondják is mostanság, hogy a szomszéd medvehagymája mindig zöldebb, de minden bizonnyal a legfinomabb a vadon nőtt, ingyen szedhető, csak le kell hajolni érte.
Amikor a medve méretűre nőtt medvehagyma szálakat, akár a tehén a füvet - na jó, nem legeled -, hanem rágod, akkor egyre inkább a hagyma ízét véled bennük fölfedezni. Nagyon jó szendvics mellé, is, de még ha lehet, ennél is jobb a medvehagyma krémlevest az Iminél és a Ritánál kanalazni. Ezt a bizonyosat Imi követte el ma este éppen a mi fogadásunkra. Hogy tudatlanul-e vagy a férfiak mindig biztos és már-már tudományos tökélyre vitt ízesítésével, arányérzékével sikeredett Imi medvehagyma krémlevesre ilyen fantasztikusan tökéletesre, nem tudom, de nem is kell mindent a legapróbb részletekig tudni.
Csak ültem náluk a falnak vetett székemen, előttem az asztal, az egész konyha, amelyben minden karnyújtásnyi távolságban elérhető, és ebben a parányi mikróvilágban került asztalunkra a medvehagyma krémleves. Krémes volt, ahogy illik, zöld és nem kékeszöld, mint Bridget Jones madzaggal összefőtt spárgalevese. A zöldben apró medvehagyma darabkák jelezték, hogy mire is számíthatunk. Sóval, borssal lett ízesítve, krémsajttal pedig valósággal megbolondítva. Tökmagolajjal beszórt és kisütött kenyérkockák tették fel az egész fogásra a koronát, amely levessel, ill. önállóan is kíválóan fogyasztható volt. Fényképem a medvehagyma krémlevesről nincs, mert az egész hamarabb tűnt el a különleges ízekre szomjúhozó, éhes bendőnkben, de az esetre, Imi medvehagyma krémlevesére magamon kívül még négy tanúm van, így elhihetitek, hogy igazat beszélek, ami azt is jelentheti, hogy valószínűleg nem ehettem eleget. Majd máskor. Igaz, Imi? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése