2013. április 5., péntek

LillaTÍZ

Mackó legkisebbje, Lilla ma lett tíz éves. Azontúl, hogy jó egészséget, boldogságot, vágyainak beteljesülését, hosszú életet kívánok Lillának, a hozzá írt - immáron megszokott stílusú - levél elsősorban Mackó engedélyére vár, hogy bekerülhessen az Araratba.

Tegyük tíztába a dolgokat és egyben öntsünk tízta vízet a pohárba, hogy tíz éves lettél és egyben a tízedik szülinapod alkalmából kívánom, hogy éljél tíznél jóval többet, a tíznek sokszorosát, tízszer tíz évet vagy száztíz évig, az akkor már szinte egyre (nem tízre) megy. Az egészség is dőljön hozzád tíz meg tízszer tíz tonnányival, a mérték itt szinte a végtelen. A tízes elég kerek szám, egy normál emberi lét jó esetben egy tizede, inkább nyolcada, hetede, de ha egy bizonyos híres embert, a Cipőt nézem a Republic együttesből, s aki sajnos nemrég halt meg negyvenhét évesen, akkor annak majdnem az ötöde.
Nem akarom tízen-vízen át hangoztatni és meggyőzni téged arról, hogy a Tízparancsolat szerint élj. Valamiért, legalább tíz okért érdemes megfontolni, megtanulni, és úgy a magadévá tenni, hogy az szinte természetes legyen. Azt például, hogy Tízteld felebarátod, mint tenmagad, ez egytized intelem a Tíz közül, kimondani nem is olyan nehéz, csak a mindennapokban tapasztalod meg, hogy mégsem olyan könnyű megtartani.
Vigyázz, kész, rajt, tíz, ez mindig versenyt jelent, indulást, egész életünkben szinte nem csinálunk mást, mint loholunk valamiért, vágyunk valami, valaki után. Kívánom, hogy teljesülön minden álmod a tízes számrendszer tízzel való szorzatainak nagyságrendjében. Vágyaid lehetnek akár az égen a csillag, jóval több, mint amennyit a tíz ujjamon a kezemen és a másik tíz ujjamon a lábamon össze tudnék számolni.
Holnaptól bekerülsz a Tízen Túliak Társaságába, tizenéves lettél. És ketyeg az óra, most tízet mutat években és nem is kell olyan sokat élned, jön a kétszer tíz, meg a háromszor tíz és így tovább a minimum tízszer tízig.
A tíz a kártyában egy olyan szám, hogy a tízre biztos húznék egy lapot a kétszer tíz plusz egyben, azaz a Huszonegyben. De a kétszer tízre már passzolok.
Tíz, tíz, tízta víz, ha nem tízta, vidd vissza, majd… (a valaki) … megissza. Tízán innen Dunán túl, túl a Tízán van egy…. mi is van, látod, nekem az emlékezetem kibicsaklik, de a tiedé, a tízévesé még tízta, kristálytízta, jól emlékszel mondókákra, dalokra egyaránt. Tízet viszek és nem tüzet. És Egy szerelemnek három az éjszakája, de tízzel jobban hangzana.
Először tíz forint kell ahhoz, hogy kétszer tíz, ötször tíz, tízszer tíz, kétszer tízszer tíz fémpénz forint csörögjön a zsebedben. De valójában azt kívánom, hogy ennek jóval többszöröse, tíz és tíz és tíz és tízszer tízszerese legyen a bankszámládon és ne kelljen túlzottan takarékosan élned.
Betegség ne tizedelje az egészségedet.
Tízedik kerületben lakik az anyukám, legalább háromszor tíz percig tart eljutni hozzá autóval. Neked nem kell ennyit utaznod, otthon elég tíz osztva öt másodperc ahhoz, hogy az anyukáddal találkozzál.
A tíz nulladik hatványa egy, a tíz első hatványa tíz, a tíz második hatványa tízszer tíz, pofon egyszerű, ugye, erre még én is emlékszem.
A Tizedes és a többiek volt az egyik kedvenc filmem, ha megnézed egyszer, kétszer, tízszer, addigra már biztosan te is nagyon megszereted. De így lehetsz majd Agatha Christie Tíz kicsi néger című krimijével, ha elolvasod nem tízszer, hanem – mondjuk - tíz per ötször.
Én azért jobban szeretem, ha nem tíz fok van az utcán, kinn a természetben, hanem legalább kétszer, de inkább háromszor tíz. Akkor van nyár, neked idén a tízedik.
Így végül, de nem utolsó sorban nem tudnám megmondani, hogy létezik-e tíz dolog, amit utálnék benned, nincs talán egyetlen egy (tíz per tíz) sem, de volt egy ilyen című amerikai film, amelyet szerettem, és esetleg már te is láthattál a tízedik csatornán.
Tíz a tízediken szer puszilom mind a tíz mínusz három fejedet (egy tiztességes nőnek, akinek tíz mínusz nyolccal kezdődik a személyi száma, legalább annyi feje van, nem baj. ha már tizenévesen kezded ezt az üdítő tényt megszokni) szeretettel és tíztelettel:
Panni
P.S.: Ennyi voltam, amikor tíz éves lettél. Tíz oldalra nem futotta a tízszer tíz méteres síkfutásban, csupán egytizedére.
2013. április 5. Lilla tízedik születésnapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése