2013. április 1., hétfő

Anna krémes

Még a számban az íze az Anna krémesnek. És a felfedezésnek, amely csak nekem új keletű, aki évek óta rendszeres, kitartó és hűséges vendége, hogy Kakasdon az Anna Cukrászdának, a névadóról elnevezett Anna krémese is van. Hogy eddig nem tűnt föl, nem került terítékre, de még elvitelre csomagba sem, hogy hazavigyem a családnak, egyáltalán nem tudom, miképp eshetett. Teljesen elkerülte a figyelmemet. Ugyanis nem tart semeddig leragadni a Házi krémesüknél, mely eddig nálam mindig vitte a pálmát, és a személyes ott fogyasztást követően negyedmagával süteményes tálcára került, Anna Cukrászdás feliratú csomagolópapírral borítódott be, és vagy az egyik irányban találta meg az utat anyósom, apósom asztalára, vagy hazafelé került otthonunkba a gyerekeim elé ebédlő asztalunkra. 
Az Anna krémes most jobbra bújt meg a második polcon. Csendesen és feltűnés nélkül. Senki eddig még csak nem is ajánlotta nekem kóstolásra. Mondta is a kiszolgáló leány, hogy ők egyébként nem ajánlanak senkinek semmilyen sütit. Gondoltam magamban, hogy még nekünk sem, akik alapjában véve a legpozitívabban állunk az Anna Cukrászda minden kreációjához. Azt mesélte ugyanis, hogy ki tudja, nem vagyok-e azon kis százalék része, akinek - minden ésszerűségnek és vélhető közízlésnek ellent mondva - esetleg éppen az Anna krémes nem tetszik az összes krémjével egyetemben. Barna, kakaós tészta rétegek között fehér krém. Szerény kocka, minden feltűnést nélkülöző. Mondhatni, álruhás Anna krémes királylány itt az Anna Cukrászdában Kakasdon, ez az Anna krémes. 
Főzött vanília és mézes egyben a krémje. Olyan lecsusszanós fajta. És angolna simulékonyságú. Mikor lenyeled a süteményt egy-két falatban, mert pontosan úgy tűnik el, hogy észre sem veszed. Az Anna Cukrászda - többek között - ezekben a pillanatok töredéke alatt tünékeny, le- és eltűnő, nyomukat, emléküket annál inkább egy életre hátra hagyó ízben, ízekben már-már olyannyira nagy, hogy egyenesen utolérhetetlen. Hiába kapkodsz a sütemény, az íz, a valós káprázat után, miután a nyelőcsöveden át eltűnt a gyomrodban, csupán gondolatban, érzékeiddel, meg bottal ütheted nyomát, fejedet hasztalan és tanácstalanul vakargatva a rejtély felett. 
Kifogott rajtam is az íz, hogyne fogott volna, amelyhez az egy kockányi Anna krémes csak átmeneti kedvcsinálónak lehetett elég. Újfent tapasztalhattam, élhettem át a kielégítetlenség, a rácsodálkozás érzését a magam számára immáron itt Kakasdon az Anna Cukrászdában és messze nem váratlanul. Bárhogy nézem is, tegnaptól az Anna krémes felkerült a kakasdi Anna Cukrászda ezidáig szerintem három legkiválóbb süteménye közé, azon belül is a Házi krémessel és a Pándi meggytortával békésen versenyezve az első helyért. De ott tülekedik még a Kinderbuano szelet, a Meggyes krémes pite és a többi Anna Cukrászdai remek. Az első három itt Kakasdon néha öt sütemény vagy hét vagy még annál is több.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése