2013. április 7., vasárnap

Átutazók

Nem semmi egy darab megy a Vígszínházban március eleje óta, ez az Átutazók. Mi is csak épphogy beugrottunk, hogy megnézzük. Ott időztünk egyben vagy két órát. Végig derültük, ámultuk-bámultuk, helyenként schimpfeltük a darabot, a legutóbbit kizárólag a túlontúl morbid humorrészek miatt tettük. De azért összességében nagyon egymásra találtunk az előadás és mi. Utána a szabadban még egy kicsit közösen rágódtunk a látottakon, a hallottakon, az átélteken, aztán már ott sem voltunk. A magunk módján mi is átutaztunk - igaz, csupán egy előadásnyira - a színházon. Valahogy így vagyunk az egész  életünkben, a városunkban, az utcánkban, a családunkban átutazók.
Hanoch Levin frenetikus darabja egy utcában együtt lakó öt család mindennapjaiba, egymással való kapcsolataiba enged bepillantást kilenc temetés kapcsán. Teszi ezt díszlettelenül, csupán a legszükségesebb tárgyakat engedve a színpadra. Teszi ezt fantasztikus párbeszédekkel, bölcsességgel, humorral, helyenként abszurd-morbid humorral, mélyen elgondolkoztatóan. Töröcsik Mari, mint az egyetlen végig csöndes, szótlan vendég színész mellett szerepel a darabban a Vígszínház szinte teljes társulata, többek között Halász Judit, Börcsök Enikő, Hegyi Barbara, Igó Éva, Harkányi Endre, Reviczky Gábor, Kern András, Lukács Sándor, Fesztbaum Béla, és kiválóan.
Nagyon élveztem az előadást, mélységesen megfogott, megrázott, mindenkinek csak melegen tudom ajánlani.

"Az Átutazókban öt család életébe, nehéz vagy éppen zűrös hétköznapjaiba, barátságok, házasságok, szerelmek történetébe kapunk bepillantást. A kis mozaikokból felépülő történet minden mozzanata életszeretetet és optimizmust sugároz magából, mert bár az Átutazók kilenc temetésről szól, mégis minden mondatából árad a bölcsesség és a humor. Hanoch Levin döbbenetes erejű komédiája folyamatosan a zsenialitás és az abszurd határán táncol, és a halált nem valami sötét tragédiaként ábrázolja, hanem életünk velejárójaként, amolyan természetes szükségszerűségként.
A leghíresebb izraeli drámaíró több mint 50 színpadi művét világszerte hatalmas sikerrel játsszák Üzbegisztántól Kenyáig. Hosszan lehetne méltatni Hanoch Levin színdarabjainak egyszerre szenvedélyes és melankolikus atmoszféráját, különleges, a költői és a drámai nyelvet ötvöző stílusát és finom, ironikus, ugyanakkor éles humorát, de mindennél talán még fontosabb, hogy Levin mindig hihetetlen fogékony volt a kisemberek problémáira, és csodálatos érzékenységgel ábrázolta azokat.
Az Átutazókban szinte az egész társulat színpadra lép. Minden generáció részt vesz az darabban, így az igazi, nagy társulati munka lesz, és reméljük, az együttjátszás ereje és öröme fog sugározni az előadásból is." Forrás: Theater Online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése