2015. október 3., szombat

A Trubadúr

Erős estém volt... és ma hajnalban ezt írtam.

Mondom magamban anyámnak:
- A trubadúr, Verdi hosszú, nehéz, veretes operája biztos tetszett volna neked.
- Sokszor láttam életemben - válaszolná.
Mert tényleg látta nem is egyszer.
- Szépek voltak a díszletek? - kérdezné.
- Pont a díszletek miatt nagyon dühös lettél volna.
- Akkor kispórolták a díszletet.
- Szinte semmi díszlet nem volt, ugyanazt a két képet variálták. Magas betonfalak ajtóval, résekkel, feszület előtti tér, várfalra vezető lépcsővel. Elképzeltem, hogy mennyire dühöngenél emiatt. De a zene gyönyörű volt. Verdit nem lehet megerőszakolni.
- Tudom, ismerem A trubadúrt és nagyon szeretem - válaszolnád.
- Anna Netrebko, Dmitri Hvorostovsky és a többiek csodálatosak voltak benne.
- Ha ők voltak a főszereplők, akkor olyan rossz nem lehetett. Kettejüket láttuk egyszer énekelni a tévében a Kremlnél.
- Még sírtál is, amikor a Podmoskovnije vechera-t énekelték oroszul. A trubadúrban Leonora volt Netrebko és Luna gróf volt Hvorostovsky, aki agydaganat műtét után lépett most először föl a Metropolitan-ben. Óriási ovációval fogadta az ottani közönség.
- Ismerem. Gyönyörű a hangja. Meggyógyult?
- Ki tudja? Frildi szerint az elején még érezni lehetett a hangján csöppnyi változást, de közben belejött, és úgy énekelte a szerepét, ahogy tőle megszokhattuk. Dolora Zajick volt a cigányasszony, Azucena, és a dél-korai Yonghoon Lee volt Manrico, a trubadúr.
- Nemzetközi szereposztás volt akkor, az amerikaiak ki tudják a legjobbakat választani a szerepekre. Van fülük és pénzük hozzá.
- És tudod, A trubadúrban, mint általában az operákban az érzelmek felfokozottak. A szerelem, az nagyon szerelem, a bosszú, az nagyon életre szóló, az ármánykodás kézzel fogható, a hűség örökké tartó. Minden olyan markáns, hatalmas, elemésztő, kíméletlen, letaglózó, magával ragadó. Mint A trubadúrban.
Ehhez hasonló beszélgetés folyt volna közöttünk anyámmal. Még ha nem is ismert volna minden nevet, nem is tudta volna eldúdolni a fülbemászó dallamokat A trubadúrból, akkor is mindent tudott volna az előadásról, sőt még annál is többet, pedig tegnap este ott sem volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése