2015. január 4., vasárnap

Barta Kávéház - Tata

A Barta Kávéháznak semmi szüksége népszerűsítésre. Ismerik Tata szerte. Mi akkor szereztünk tudomást róla, amikor a Cseke tavat kerestük, és a kutyáját sétáltató lány élénk útba igazítása során a második mondatban elejtette a Barta cukrászda nevet, szóval ott, a Barta cukrászdánál jobbra. Mit érdekeltek engem akkor már az irányok, a jobbra, az előre meg a balra, rögtön megkérdeztem, hogy jó-e a cukrászda. A Barta cukrászda?, ja, az fantasztikus, mindenkinek csak ajánlani tudom. Á dehogy, nem érdekes, legyintett erre Tibrom, kilóim féltő őrzője, mármint hogy fogynak-e rendesen, ütemesen.
Az Angol Park után valahogy automatikusan botlottunk bele a Barta Kávéházba. Nem is cukrászda, hanem egyenesen Kávéház, a kávék háza, gyülekező helye, fogyasztásuknak különösen javallott színtere. Kívülről a saroképület egyszerűsége ragadja meg az embert. Semmi különleges flikk-flakk nem vonja el a figyelmet a továbbhaladástól, ha csak nem az utca, mely enyhén emelkedő egyik oldalt, a másikon éppen ellenkezőleg, lanyhán süllyedő, fel-le görbék találkozásánál szögell ki tehát a sarkon a Barta Kávéház.
Bent minden vörös-pirosas árnyalatú, cseresznyés: a lambéria, a fogódzkodók, a karfák, a szekrények, a szekrénykék, az asztalok, a székek, a vitrinek keretei, mindnek melegséget árasztó, barátságosságot sugárzó a színe. A nagy helységet és a belső kisebbet elegánsan köti egy térbe össze a két oldalt elhelyezett térelválasztó természetésen cseresznyésben pompázva. Legbelül szemközt a kandallóban a tűz nem is lobog, inkább pattogó ütemre él, hányja egyre másra lángnyelveit. A közelében a helyünk a hidegből bejőve, döntjük el azonnal. Innen kitűnő a rálátás a sütemény kínálatra, gyűjteményes kiállításra két-három vitrinegyüttesben, merthogy annyi féle van, hogy egyszerre, kétszerre, harmadszorra fel sem fogható.
Én Bécsi, Tibrom Almás krémest kér. Ezúttal az övé nyer krémességével, finomságával, a krém és az alma egyedi ötvözetével olyannyira, hogy rögtön négyet viszünk belőle haza, fiainkat megvendégelendő belőle, a tatai Barta Kávéház süteményeinek hírét öregbítendő.

2 megjegyzés:

  1. Milyen jó kis kirándulásaitok vannak:-) Meg sütik!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű volt Tatán. Tatával zártuk a mesés két hetet így tél közepén, nagyon kihasználva az ölünkbe pottyant szabadságot. A felhalmozott élményeknek most sokáig kell kitartaniuk.

    VálaszTörlés