2014. május 25., vasárnap

Piros görög gyümölcslevese

A Piros persze Piroska. Mindazoknak egyszerűen Piros, akik szeretik, s nyilvánvaló becenevén nevezik akár hangosan, akár önmagukban.
Pirosról többek között tudni illik, hogy nem csak szeret, de nagyon, de nagyon tud főzni. Tapasztalatból mondhatom, akinek abban a kivételes szerencsében lehetett része, hogy néhány ételét még fogyaszthattam is. Tudásának egy részét pedig recept formájában adta át. Magától értetődően, önzetlenül, azonnal és közérthetően.
Már nem tudom, hogyan is került szóba a gyümölcsleves. Talán nyár volt, az irodában izzasztó és gatyarohasztó meleg, és éppen péntek lehetett, amikor a hétvégi programokon túl azt latolgattuk, hogy ki mit főz. Előre fáztam kérdésétől, lányok, tudjátok már, mit főztök a hétvégére? Tudta a fene. Akkortájt enyhe túlzással még fogalmam sem volt arról, hogy eljő egyszer a szombat és a vasárnap. Meg kell azt még érni, gondoltam, és majd csak lesz valahogy. Úgy még sosem volt, hogy ne került volna valami épkézláb az asztalra. Ebben a kánikulában görög gyümölcslevest csinálok, szólalt meg egyszer csak Piros, jó az melegen és hidegen egyaránt, és annyi lesz belőle, hogy mindenkinek jut a nagy családban, nem is egyszer. A gyümölcslevest imádtam mindenféle formában. Elsősorban olyankor, ha más csinálja, ami egyébként érvényes volt az összes többi ételre. Azonban a gyümileves, így egyszerűen: a gyümileves azon kivételek közé tartozott, amikor a saját készítésűm is általában egészen ehetőnek bizonyult. Vegyél hozzá egy-két zacskó görög gyümölcsleves port, folytatta Piros, az adja meg az ízének alapját. Tej bőven kell hozzá, meg barack és/vagy másféle befőtt a levével egyetemben, egy nagy doboz gyümölcsjoghurt, meg idény gyümölcsök számolatlanul. Az egészet össze kell keverni, majd betenni a hűtőbe. Majd azt veszed észre, hogy mennyire észrevétlenül és gyorsan kopik el a görög gyümölcslevesed, mintha ott sem lett volna.
És igaza lett. Isteni, hűsít, fogy, mintha "lopnák", pedig csak a fazék ereszt, vagy a lé párolog a hűtőben, vagy egyéb fondorlatos elemek működnek közre. Piros görög gyümölcslevese már csak egy ilyen tűnékeny fogás, forró napokon hagy maga után sokakban emlékezetesen nyomot.
Mindez jutott eszembe, amikor ma megcsináltam Piros görög gyümölcslevesét, ami valószínűleg nem olyan finom, mint az övé, de az biztos, hogy rá emlékeztet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése