2010. június 26., szombat

Mi, magyarok, Cher és Aznavour

- Visszatérve a magyarokra, amint mondtad, hogy amennyire jó benyomásod volt ittléted elején, annyira rossz irányba fordult az idők folyamán, és hogy erről igazándiból mi, magyarok tehetünk.
Valóban, és a magyaroknak azt sem lehet nagyon megbocsátani, hogy több mint húsz éve nem olvasnak. Azelőtt sem igen olvastak. Azon csodálkozom, hogy én, egy Ázsiából ideszakadt örmény származású ember szebben és jobban tudok fogalmazni, mint bármely ember, akit én a televízióban vagy a rádióban milliószor, látok, hallok, mint amikor egy egyszerű átlagembert megállítanak az utcán és megszólaltatják, nos ezek az emberek egyáltalán nem tudnak fogalmazni, nem képes öt mondatot összefüggően, kultúráltan elmondani.. Ritka eset, amikor bekerül oda egy olyan ember, aki egyetemet végzett vagy aki éppenséggel szépen tud beszélni magyarul, akkor az ilyet az embernek élvezet hallgatnia. Különben nagyrészt primitívek és ezzel összhangban primitíven is beszélnek, és nem gondolkoznak, ez a legnagyobb baj, hogy nem gondolkoznak, hogy mi van, hogy van, mi újság a világban.
- Az, hogy most itt tart Magyarország, ahol tart, gazdaságilag, politikailag, erről gyakorlatilag a magyarság tehet?
Saját maga is tehet, igen. Egyszerűen lusták. Érdekes módon Ausztriában, Németországban és külföldön, ahová csak a magyarok elkerülnek, nagyon tudnak ott dolgozni, mert ott megfizetik őket. Olaszországban is dolgoznak. Találkoztunk egy takarítónővel, aki azt mondta, hogy Olaszországban dolgozik kétszázezerért egy hónapban, ennek már tíz éve vagy nyolc éve legalább, hogy ezt mondta. Hát mikor volt Magyarországon kétszázezer forint fizetése egy takarítónőnek? Soha nem volt. Természetes, hogy kiment oda, és ott takarított, és mindenki nagyon meg volt vele elégedve. De Magyarországon a takarítónők hogyha állásban vannak, meg kell nézni, hogy takarítanak. Sokszor kritikán aluli a teljesítményük, igaz, javukra legyen mondva, hogy arányban teljesítenek a fizetésükkel.
- Ha az örményeket megnézzük és kimennek külföldre, most ne a hírességekre gondoljunk, mint a zenészek, operaénekesek, sakkozók…
Az örmények diaszpórában élnek külföldön és a diaszpórában nekik muszáj dolgozni, mert ha nem dolgoznak, akkor egyszerűen nem tudnak megélni. Ott mindenki dolgozik, ott mindenkinek csinálni kell valamit. Örményországban lehet sokat lopni, mint ahogy Magyarországon is.
- Azt is hallottam, hogy a diaszpórában külföldön élő örmények segítik az otthon maradottakat.
Hát aki gazdag.
- Pénzzel segítenek, alapítványokat tesznek. Ismerünk híres örményeket is, például Cher, aki örmény származású és Charles Aznavour is az.
Sok híres örmény van.
- Eleredt az eső, menjünk be, majd a szobában folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése