2013. december 31., kedd

A szamár és a rossz meg a jókedvű ember

Mondom anyámnak, mesélni valóm van neked. A farmernak az öreg, beteges szamara bele esett a kútba. A szamár vonyított, kiabált egy ideig, de amikor látta, nem történik semmi, abba hagyta. Valamivel később a farmer mégis megtalálta. Gondolta magában, a szamár már vén is, kehes is, semmire sem jó, a kútban meg már rég nem fakad víz, betemetem, így egyszerre két gondomtól szabadulok meg. Hívta szomszédait, hordjanak földet a kút köré. Azután egymás után kezdték a földet a kútba hányni. A szamár, kiben még pislákolt az élet, először nem tudta mire vélni a dolgot. Majd győzött benne a szamárnyi értelem, lerázta magáról a földet, majd lépett egyet, megint lerázta a földet, ismét lépett egyet fölfelé. A gazda egyszer csak azt vette észre, hogy a szamara megrázta magát és átlépett a kút káváján vénen, kehesen, most már koszosan és szabályosan vigyorogva.
A történet tanúsága, hogy ha záporoznak is rád a problémák, te csak rázd meg magad, rázd le magadról és lépj egyet fölfelé!

Anyám erre azt mondta, most én mesélek neked valamit. Volt egy ember, akinek soha semmi nem volt jó, állandóan elégedetlenkedett. Lesték családtagjai mivel tehetnének a kedvére, de sehogyan és semmivel sem sikerült. Keresték a szomszédok, mivel szerezhetnének neki örömet, nekik sem jött össze, hogy jobb kedvre derítsék. Megszólalt erre az Úr, ide figyeljetek, emberek, akit elégedetlennek, rossz kedvűnek, pesszimistának teremtettem, az az marad örök életre és a világon semminek sem örül.
A másik faluban élt egy ember, aki állandóan mosolygott és nevetett, láthatóan a legkisebb semmiségnek is örült. Az emberek igyekeztek felbosszantani, ahol csak lehet neki keresztbe tenni, gáncsoskodni, mégsem sikerült a jókedvéből kibillenteni. Megszólalt erre az Úr, ide figyeljetek, emberek, akit elégedettnek, jókedvűnek, optimistának teremtettem, az az marad örök életre és a világon mindennek örül.

Ezt mesélte el nekem anyám az én szamaras történetemre, és kifejezetten megkért, hogy írjam le az Araratban, és ezzel kívánjak az ő nevében mindenkinek nagyon boldog új évet. Csatlakozom hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Ritának nagyon köszönjük a jó kívánságait. Tanulságos volt. Viszont kívánunk neki is boldog újévet!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog új esztendőt kívánunk az egész családnak.
    Szeretettel:
    Ájrin, Gabi

    VálaszTörlés