2017. március 10., péntek

Klotild néni a Karinthyban

Még nem kellett, de még elkelhet egy Klotild néni. Nekem is. Ha nekem szegezik a kérdést, hol voltál. Mit csináltál háromtól ötig? Akkor mindig jól jön egy Klotild néni. Egy nagynéni, akit senki sem látott, sem hallott, de egy hús-vér valaki, akinél ellehet az ember a kérdéses időben és kellő gyakoriságban. Mert Klotild néni egy intézmény, egy mindenkinél élőbb figura, akiről - tudod, hogy a legutóbb is meséltem neked -, és aki köszöni szépen, jól van. Igaz, már második hete nagybeteg. Ezért kell olyan intenzíven látogatnom. Ja, hogy már három hete meghalt? Akkor is. A Klotild nénihez járok a temetőbe.

A Klotild néni Vaszary Gábor bohózata Karinthy Márton rendezésében a Karinthy Színházban. Kelenföldön a negyvenkilences, tizenkilences villamosok végállomás előtti utolsó megállójában. Leszáll az ember a vlanyiról, már ott is találja magát. El sem lehet téveszteni, még akkor sem, amikor az emlékeimben a színház előtti időkben itt működött a Haladás mozi. És itt szálltam fel, hogy a gimibe menjek, ugyanitt szálltam le, amikor haza jöttem a gimiből. A Bánk bán utcán sétáltam be a Fraknó utcába, ahol valamikor laktunk, amikor még a család teljes volt, megvolt az anyu, az apu és a testvéreim is innen jártak suliba és ide jöttek haza.

Ennek már több, mint 40 éve. Akkor még a Karinthy Színház még ötlet szintjén sem fogant meg, hiszen a kirakatban kitett szám szerint 35 éves.

A Színház repertoirját tekintve - kevéske kivétellel - vígjátékokat játszó színház. Ezt támasztja jó példával és híven alá a Klotild néni, Vaszary Gábor fergeteges bohózata. Az elején kicsit nehézkesen indul, amikor még nehezebben csikorognak a kerekek, de éppen hogy csak azért, hogy később annál inkább legyen elsöprő a helyzet, legyen friss a szöveg, legyenek lebilincselőek a párbeszédek, legyenek magával ragadóak a színészek, mind a tizenegy egytől egyig, akik a darabban szerepelnek.

Az énekes Miller Zoltán a prózai szerepben, komikusként remek. Egri Kati vérbő humorral hozza a szolgálólány figuráját. Pápai Erika légiesen könnyed a feleség szerepében. Csere László alakja és hangorgánuma kivételes. Szacsvay László kifejezetten nyerő választás a féltékeny férj-barát-idegen szerepkörben. Jó volt látni és hallani Mihályi Győzőt, akinek a hangja leginkább a szinkronokból köszön vissza. De nagyon jók voltak a többiek is, akiket most láttam először a színpadon: Bozó Andrea, Eke Angéla, Márton Róbert, Szűcs Péter Pál és Németh Gábor.

A darab hozza azt a bohózati elvárást, hogy végig humoros, nevetésre ingerel, az egyik poénon, helyzeten, karakteren nevetsz még javában, amikor ott jön a következő nagy röhögés. Felhőtlen szórakozás, isteni kikapcsolódás a Klotild néni, mindenkinek melegen ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése