2016. július 1., péntek

Padlizsánkrémtől görhönyig

Nem tudom, honnan ez a finom ételek észrevétele és szeretete. Nem minden áron és nem mindenek felett. De ha írok róluk, akkor úgy tűnik, mintha ki lennének emelve a szürkeségből, a nagy emésztési procedúrából, s egyszersmind így nyernék el az öröklétet.
Mint Ájjjrííín padlizsánkréme, amelyhez fogható finomságot nem ettem. Ájjjrííín jutott eszembe és az ő padlizsánkréme, amikor itt Telkibányán a szállásadónőnk nagy hamarjában éhünket csillapítandó padlizsánkrémes pirítóssal kínált. Az egykori padlizsánkrémes emlék elegyedett a mostanival, mely utóbbi finomságában, jelzésszerű mennyiségével ott volt az Ájjjríííné mellett, közel azonos ízvilágával gazdagítva a padlizsánkrémek egyedi és fantasztikus csoportját.
Babgulyás lehet-e vacsorára, kérdezte Terike szállásadónőnk, mint később kiderült a felszolgált ételek kigondolója -, és Tamás fia mellett -, a kivitelezője. Babgulyás, babgulyás, abban a pillanatban Csöpp babgulyása úszott emlékeim közül elő, amely valamikor egy bográcsban készült és a kertjükben egy nyári napon. Annyira gazdagon volt megrakva babbal és gulyás hozzávalókkal, hogy egymagában elment főfogásnak. Ez a mostani friss babgulyás élmény elvétve mutatott babot, ízében mégis benne volt. Annál több hús húzta alá a gulyást és zöldségekben teljesítette ki az összképet.
Túrós palacsinta jöhet-e utána, kérdezte Terike, aki azt hihette, hogy működik nálunk a gulyás és a palacsinta régi és jól bevált szimbiózisa a menüben itt is a világ vége, sokaknak közepe: Telkibányán.
Most ettünk palacsintát a héten, hallom férjem, egyúttal azonnali menü átíró válaszát. Elhűlve oszlik el bennem az itteni, minden bizonnyal Isteni túrós pali képe, íze, zamata, és materializálódik Terike plusz javaslatában a tócsni győzedelmes második fogásként. A tócsnit Lakatnál ettem életemben legelőször, onnan girbegurba emléke zöldes és egyéb fűszerrel ízesítve, melynek íze, állaga csak azért volt furcsa, hogy azután egy életre ne tudjak szabadulni tőle. Szaftos húsos étel mellé kínálta, de állagát tekintve fogyaszthattuk önállóan is éhség csöndesítőnek. A tócsniból Csöpp csinált teljes jogú görhönyt, merthogy feléjük így hívták ezt az ételt: görhöny, amire én olyan jóízűt nevettem, hogy csak na, és azóta is, pedig ő is nagyon finoman csinálta. Terike tócsnija, görhönye önálló második fogásként érkezett és állta meg a helyét az asztalon, majd a bendőnkben. Ehettük volna tejföllel vagy majonézzel, de ki törödőtt a babgulyás után egyéb folyadékkal a sörön kívül, amely jótékonyan gurult padlizsánkrém, babgulyás, tócsni-görhöny után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése