2014. szeptember 22., hétfő

Vincent és a tenger

Jókor mondom, hogy aki csak teheti és ideje, energiája, kedve, lustasága, meg elfoglaltsága engedi, nézze meg a Vincent és a tenger című német filmet. Nem romantikus vígjáték, nem szirup, nem valami uncsi film, hanem érdekes, jó karaktereket, érdekfeszítő történetet, road-movie formában felvonultató mozi most a FilmBox csatornán. Annyira kevés az értékes, nézhető alkotás, hogy ha akár csak egy is az utamba kerül, arról azonnal és nagy hanggal adok jelzést.
Florian David Fitz (Vincent) színész-forgatókönyvíró mintha csak tudta volna, hogy a story-ja ütős és nyerős lesz, amikor három egészségileg kicsit-nagyon nyomi szereplőt hajtat végig Németországból egy klinikáról indulva Olaszországba a tengerhez, hogy Florian anyukája még saját hamvainak a formájában utoljára láthassa a tengert. Morbid az egész úgy ahogy van, az idegrendszeri betegségben, Tourette szindrómában szenvedő Vincent, az anorexiás Marie és a rögeszmés személyiségzavarral küszködő Alex társai egymásnak az úton, hol akadályozva, hol segítve egymást, végeredményben összetartva, a kitűzött célt komolyan-komolytalanul megvalósítva. Mintha csak a tehetetlenségi erő ragadta volna őket magával, hogy kitűnő zenei betétekre, idővel és önmagukkal víva éljék meg egyik kalandot a másik után a csodálatos hegyi osztrák, német, olasz tájban. A fiatalok nyomába ered Vincent apja, aki eladdig nem sokat foglalkozott a fiával, ám annak klinikából való szökése arra sarkallja, hogy utolérje és a klinikára visszapaterolja. Vele tart még a klinikai pszichológusnő, akinek az út során sikerül az apát a megrögzött, nem feltétlenül bölcs nézeteitől valamelyest jobb irányba téríteni.
A betegségüket meggyőzően alakító színészekről elhittem, hogy krónikus bajtól szenvednek. A történetről, a filmről tudtam, hogy sikert arathatott készülése évében, utána néztem, a film számos jelentős díjat söpört be 2010-ben.
A film német címe Vincent will Meer, ami kettős értelmezésben annyit tesz, hogy Vincent tengert akar vagy Vincent többet akar, ha a Meer, tenger helyében mehr, többet vélünk kihallani. Mindkét forma, áthallás, fordítás egyformán kitűnően hozza a film mondanivalóját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése